De gule fagforeninger

De 5 "gule" fagforeninger

Du har måske hørt om de såkaldte "gule" fagforeninger. De gule fagforeninger er politisk uafhængige lønmodtagerorganisationer, som står uden for de traditionelle hovedorganisationer, Fagbevægelsens Hovedorganisation og AC.
De omfatter Det Faglige Hus, FRIE, Business Danmark, Krifa og ASE.

De "gule" fagforeninger tilbyder A-kasse med billig fagforening

"De gule" tilbyder alle både A-kasse og fagforening. Dog undtaget Business Danmark der kun er en fagforening.
Du kan vælge mellem kun at købe A-kasse, kun fagforening eller hvad de fleste gør en pakke bestående af både A-kasse og fagforening.

A-kasser.dk har i 2023 lavet en undersøgelse af hvor du får mest værdi for pengene, hvis du overvejer at købe A-kasse med billig fagforening i en af "de gule".
Vorres konklusion er at medlemskab af Det Faglige Hus til ialt 554 kr. pr mdr. giver mest værdi.

Hvad får du med de billigste medlemskaber i "de gule" (fordele)

 • fuld A-kasse dækning og dermed ret til dagpenge, som i enhver anden A-kasse
 • fuld juridisk hjælp vedr. dit ansættelsesforhold*, herunder juridisk rådgivning ifm. ansættelse og afskedigelse. De 4 store "gule fagforeninger" har efterhånden så mange medlemmer, som f.eks. "Det Faglige Hus" (ca. 170.000 medlemmer) og ASE (ca. 140.000 medlemmer), at de også har ansat stadig flere jurister og rådgivere. Derfor så vil du givetvis få en ganske udemærket juridisk rådgivning og hjælp iøvrigt, som i mange tilfælde er på højde med eller endda bedre end i de traditionelle FH-fagforeninger.
 • Er du ansat i en virksomhed hvor der gælder en overenskomst, er du omfattet af den uanset hvilken fagforening (gul eller ej), du vælger at være medlem af.
 • Konfliktstøtte i tilfælde af strejke eller lockout, er kun muligt hvis du er medlem af Det Faglige Hus eller Krifa.
  Alle "de gule" står udenfor det traditionelle overenskomstsystem med overenskomstforhandlinger og strejkeret. Så udgangspunktet for medlemmer af "gule fagforeninger" er at de ikke strejker, men skal arbejde under en evt. konflikt og modtage løn som normalt.
  Dog siger Det Faglige Hus og Krifa at hvis det ikke er muligt at arbejde, vil du få udbetalt konfklitstøtte (svarende til dagpengesatsen).
  ASE og Frie udbetaler ikke konfliktstøtte.

*Det bemærkes at arbejdsskadesager og juridisk hjælp ved langtidssygemelding, fleksjob og førtidspension i Frie kun er omfattet hvis du køber det dyreste medlemskab af fagforeningen ("Frie Favorit" til 139 pr. mdr.).

Hvad får du ikke med de billigste medlemskaber i "de gule" (ulemper)

 • For alle "de gule" gælder at de ved tvister med din arbejdsgiver ikke kan bruge Faglig voldgift eller "Arbejdsretten", men er tvunget til at bruge det meget langsommere almindelige retssystem ved de almindelige domstole.
 • Du kan ikke gøre brug af tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen

Ingen karensperiode i ASE, KRIFA og Det Faglige Hus

Når man melder sig ind i en fagforening, skal man som hovedregel have været medlem i et stykke tid før man kan gøre brug af faglig og juridisk bistand.
Det gælder dog ikke i "de gule fagforeninger" Det Faglige Hus, ASE og Krifa, hvor man kan få hjælp fra første dag.
Det betyder at du kan få hjælp hvis sagen/problemet er opstået efter indmeldelse.

FRIE har en karensperiode på 3 måneder (vælger du FRIE Favorit til kr. 139 pr. mdr. har du dog kun 1 måneds karens).
Det betyder at i FRIE skal sagen/problemet være opstået efter udløb af karensperioden på hhv. 1/3 mdr. før du har ret til hjælp.

Skifter du fra en anden fagforening, hvor du har betalt kontingent de seneste 2 måneder, vil du dog heller ikke have nogen karensperiode i FRIE.

Ønsker du kun A-kasse, er der ingen grund til at vælge en af de "gule"

De "gule" fagforeninger er kendetegnende ved at de tilbyder en pakkeløsning bestående af A-kasse med billig fagforening oven i.
Fagforeningskontingentet er væsentligt billigere - ofte flere hundrede kroner om måneden - end i de traditionelle FH-fagforeninger, men til gengæld er A-kasse medlemskabet som de "gule" tilbyder som en del af deres pakke ikke blandt de billigste.
Ønsker du kun A-kasse medlemskab anbefales du derfor at vælge en af de billige "tværfaglige" A-kasser, som f.eks. FTFa eller "Min A-kasse".

Sammenligning af "de gule"

I tabellen neden for kan du se priser for de forskellige typer af medlemskab - kun A-kasse eller A-kasse med fagforening.
Det bemærkes at Frie tilbyder 2 priser på deres fagforening. I tabellen neden for er vist prisen for det dyreste medlemskab i FRIE ("FRIE Favorit").

Det Faglige Hus har i 2023 vundet vores undersøgelse "Mest værdi for pengene".

A-kasse Optager A-kasse
pr.mdr.
Har kontor i
følgende byer
A-kasse+
fagforening
pr. mdr.
Medlemsudv. 2022/
medlemmer pr.
1/1-2023
Online indmeldelse
Ase A-kasse
Alle 514 København + mødesteder efter aftale 588 (ASE Lønmodtager)
611 (ASE Selvstændig)
-2,6%
135.888
(annoncelink)
Bliv
medlem

om ASE A-kasse
DFH A-kasse
Alle 485 9 byer, bl.a. Esbjerg, Aarhus, Brøndby 554 +10,2%
174.383
(annoncelink)
Bliv
medlem

om DFH A-kasse
Krifa
A-kasse
Alle 507 14 byer, bl.a. København, Aarhus, Aalborg, Odense 657 -1,8%
154.647
Få mere
at vide

om Krifa
A-kassen
Frie
Alle 498 Odense + mødesteder efter aftale 637 -2,8%
38.888
Få mere
at vide

om Frie

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2022 er kr. 19.351 pr. måned. Er du nyuddannet er satsen dog mindre. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 246.924. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 6.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler

Nu kan du holde møder med A-kassen som video- eller telefon-møder..
læs mere

Ændring af dagpengeregler fra 1. maj 2023

Ændring af dagpengeregler fra 1. maj 2023..
læs mere

Satser 2023

Nye satser der gælder fra 1. januar 2023 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere