Guide til valg af A-kasse

Der findes i Danmark 22 A-kasser.
10 af dem optager alle som medlemmer uanset hvilket job, uddannelse eller faglig baggrund i øvrigt du har.
Disse 10 A-kasser er tværfaglige. I vores oversigt over alle a-kasser vil de fremgå med at de optager "Alle".
Du kan også se en nærmere sammenligning kun af de 10 tværfaglige A-kasser her.

De billigste af de tværfaglige A-kasser er også blandt de billigste af alle A-kasser.

Der er dog nogle få grupper af lønmodtagere som vil kunne få billigere medlemskab af en A-kasse.
Du er blandt de heldige hvis du arbejder enten som sygeplejerske (DSA - Din Sundhedsfaglige A-kasse), eller pædagog (BUPL-A). Tilhører du en af disse grupper har du ingen grund til at søge efter billigere A-kasser, idet du allerede er medlem af en god og billig a-kasse.

Er du hverken sygeplejerske eller pædagog vil du kunne spare penge ved at vælge/skifte til en tværfaglig A-kasse.
Vælger du en af de billigste tværfaglige A-kasser (f.eks. FTFa eller Min A-kasse), vil du samtidig få en a-kasse der klarer sig godt i undersøgelser af medlemstilfredshed.
Samlet set klarer en A-kasse som FTFa sig godt i de ting vi måler A-kasserne på i vores test af a-kasser.

Forbliv medlem uanset om du senere skifter job

Vælger du en af de tværfaglige A-kasser kan du forblive medlem af den samme A-kasse uanset om du senere måtte skifte branche eller jobtype.

En anden fordel ved at vælge en tværfaglig A-kasse er hvis du ønsker at sikre dig udover hvad du kan få i dagpenge, nemlig ved at tegne en ekstra Lønsikring. Her kan du ved de billigere tværfaglige A-kasser opnå bedre tilbud på Lønsikring end i f.eks. 3F, Metal og HK. Lønsikring i f.eks. Metal og 3F er således næsten dobbelt så dyr som i FTFa og Min A-kasse for samme dækning.
Derudover kan du i f.eks. HK, Metal og 3F og andre af de fagligt afgrænsede A-kasser kun tegne lønsikring hvis du er medlem af både deres A-kasse og Fagforening.

Synes du at du kan undvære fagforening, kan du således ende med at spare mange penge ved f.eks. at skifte fra 3F, Metal eller HK til en billig tværfaglig a-kasse.

Hvad med fagforening?

Hvis du udover A-kasse medlemskab også ønsker at være medlem af en fagforening - så henviser vi til vores særlige artikel om A-kasse og fagforening.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2022 er kr. 19.351 pr. måned. Er du nyuddannet er satsen dog mindre. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 246.924. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 6.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
Ændring af dagpengeregler fra 1. maj 2023

Ændring af dagpengeregler fra 1. maj 2023..
læs mere

Satser 2023

Nye satser der gælder fra 1. januar 2023 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Husk at melde dig ind i A-kasse senest 1 år før du er færdig..
læs mere