Overflytning

Sammenlign
A-kasser

Skift til en anden A-kasse

Du kan skifte A-kasse meget nemt og på ethvert tidspunkt du ønsker. Der er ikke nogen opsigelsesperiode (dog 1 måned for ledige og studerende), og du beholder alle dine optjente rettigheder.
At skifte eller flytte A-kasse kaldes i A-kasse lovgivningen for "overflytning".

Der er i Danmark frit valg når det angår A-kasse, og du er ikke - på grund af at du arbejder i en bestemt branche eller virksomhed - tvunget til at være medlem af en bestemt A-kasse, men kan skifte til alle A-kasser hvor du kan blive medlem. Se i vores oversigt, hvor du kan blive medlem.

Der er få situationer, hvor du skal skifte A-kasse:

  • Hvis du får lønarbejde uden for din hidtidige a-kasses faglige område, skal du overflyttes til en anden a-kasse. Du skal enten overflyttes til en a-kasse, hvis faglige område omfatter dit nye arbejde eller til en tværfaglig a-kasse.
  • Hvis du begynder at drive selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, skal du overflyttes til en a-kasse, der optager selvstændige erhvervsdrivende. Se vores guide for selvstændige.

Hvis du er ledig, kan du overflyttes til en tværfaglig a-kasse. I visse tilfælde kan du også vælge at blive overflyttet til en fagligt afgrænset a-kasse.

Sådan skifter du A-kasse

Du skal blot melde dig ind på helt normal vis i den A-kasse du ønsker at skifte til. Indmeldelse kan ske online på alle A-kassers hjemmesider.
Du kan se en pris sammenligning af alle A-kasser. På samme side finder du links til indmeldelse.

OBS! Det er vigtigt at du IKKE opsiger dit medlemsskab i den A-kasse du flytter fra.
Alt dette klarer din gamle A-kasse og din nye A-kasse indbyrdes.
Du skal således kun søge om optagelse i den nye A-kasse. Opsiger du selv dit medlemskab risikerer du at miste dine optjente rettigheder.

Den A-kasse du flytter til sørger for alt det praktiske, herunder at du ikke kommer til at betale kontingent to gange, heller ikke selvom du skifter midt i et kvartal.

Ingen opsigelseperiode, hvis du er i job
Du vil blive overflyttet fra det tidspunkt, hvor a-kassen modtager din ansøgning. Hvis du er ledig eller har gratis medlemskab som studerende træder din udmeldelse dog først i kraft efter udmeldelsesperioden som er indeværende måned + en måned.

Er du ledig eller studerende vil der derfor gå lidt tid, før du bliver overflyttet, men den nye A-kasse vil også her koordinere overflytningen med din gamle A-kasse, så du ikke kommer til at betale for meget i kontingent eller mister optjente rettigheder.

Dine optjente rettigheder bevares

Hvis du bliver overflyttet fra én a-kasse til en anden, bliver dine hidtidige medlems- og arbejdsperioder medregnet i den nye a-kasse, således at optjente rettigheder følger med over i den nye a-kasse.

Hvis du samtidig med, at du er medlem af en a-kasse, gennemfører en erhvervsmæssig uddannelse, der giver dig ret til optagelse som nyuddannet, kan du på visse betingelser opnå dimittendrettigheder (rettigheder som nyuddannet) i forbindelse med overflytning. Det er en betingelse, at du søger om overflytning senest 2 uger efter uddannelsens afslutning.

Mere om overflytning mellem a-kasser

Reglerne om overflytning mellem a-kasser findes i § 42 i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., som fastsætter nogle generelle betingelser for ret og pligt til overflytning.

Et medlem, der tager arbejde uden for sin a-kasses faglige område, skal lade sig overflytte til en anden a-kasse eller udtræde af kassen, jf. lovens § 42, stk. 1. Det gælder dog ikke, hvis medlemmet fortsat opfylder betingelserne for at blive optaget i den hidtidige a-kasse.

Et medlem har ret til at blive overflyttet til en a-kasse, hvis betingelserne for optagelse i den pågældende kasse er opfyldt, jf. lovens § 42, stk. 2.

Et medlem, som ikke har erhvervsarbejde, kan overflyttes til en anden a-kasse med mindst 1 måneds varsel til udløbet af en udbetalingsperiode, jf. lovens § 42, stk. 3.

Kilde: Star.dk og Det Faglige Hus


Denne side er senest ændret den 9. marts 2022.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Ny familiefagforening fra ASE

Nyhed fra ASE: Fagforening for hele familien for 99 kr./md.
læs mere

Du kan nu holder møder med din A-kasse som telefon- eller videomøder

Nu kan du holde møder med A-kassen som video- eller telefon-møder..
læs mere