Klager

A-kasse
dagpengeret

Om A-kasse klager 2015

< Forrige | Indhold | Næste >

Indledning

Om a-kasserne
I Danmark var der ved udgangen af 2015 25 a-kasser, som var anerkendt af staten. Du kan se den samlede oversigt over a-kasserne.
En a-kasse er en privat forening, som har til formål at sikre medlemmerne bistand ved ledighed. A-kasserne udbetaler blandt andet arbejdsløshedsdagpenge, feriedagpenge og efterløn.

A-kasserne havde i 2015 2,11 millioner medlemmer, hvoraf ca. 282.000 medlemmer i løbet af året var berørt af ledighed. Der er tale om et fald i forhold til 2014, hvor ca. 292.000 i løbet af året var berørt af ledighed. Ca. 114.000 personer var på efterløn i løbet af 2015. Også her er der tale om et fald i forhold til 2014, hvor antallet var ca. 125.000 personer.

Bruttoudgiften til dagpenge var i 2015 ca. 16,8 mia. kr. og udgiften til efterløn ca. 14,4 mia. kr.

Om klagesystemet
Hvis et medlem af en a-kasse ønsker at klage over en afgørelse, som a-kassen har truffet, kan medlemmet få sin klage behandlet i CKA.

Medlemmer kan klage over CKAs afgørelser til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (AST).

Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring
CKAs hovedopgave er at behandle medlemmers klager over deres a-kasses afgørelser.

CKA behandler sager på følgende områder:

  • Optagelse og medlemskab af en a-kasse (overflytning, deltids-/fuldtidsforsikring, medlemsbidrag)
  • Ret til dagpenge (selvforskyldt ledighed, rådighed, ophør med selvstændig virksomhed, beskæftigelseskrav, overskydende timer)
  • Dagpengenes størrelse, beregning og udbetaling (dagpengesats, fradrag i dagpengene, supplerende dagpenge)
  • Begrænsninger i dagpengeretten (bibeskæftigelse, dagpenge under konflikt)
  • Efterløn (ret til efterløn, efterlønsbevis, præmie, fradrag i efterlønnen, selvstændig virksomhed samtidig med efterløn)
  • Tilbagebetaling og sanktion (tilbagebetaling, sanktion, refusion, renter, opkrævning af tilbagebetalingsbeløb, slettelse pga. gæld til a-kassen)
  • Andre ydelser (feriedagpenge, befordringsgodtgørelse, dagpenge som lån)

 

< Forrige | Indhold | Næste >

Hovedemner om dagpenge

Beregning af dagpengesats Din dagpengesats beregnes på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de sidste 24 måneder. Du kan dog højest få den maksimale dagpengesats.
2-årig dagpengeperiode En ledig kan få dagpenge i 2 år (3.848 timer). De 3.848 timer skal være forbrugt inden for en 3-årig periode, som kaldes referenceperioden.
Forlæng dagpengeperiode med arbejde Ledige har mulighed for at anvende beskæftigelsestimer i løbet af dagpengeperioden til en forlængelse af dagpengeperioden.
Forbrug af dagpengeretten er timebaseret Man bruger kun af sine dagpenge, for de timer, hvor man faktisk har modtaget dagpenge.
Krav for at kunne få dagpenge Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504 inden for de sidste 3 år. Læs mere...
§
Selvforskyldt ledighed Opsiger man et arbejde uden en gyldig grund, eller bliver man afskediget af en grund, der væsentligst skyldes en selv, vil man få 3 ugers karantæne med dagpenge. Læs mere...

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere