A-kasse
udland

EU
Dagpenge

Arbejde i Grønland: Hvad med A-kasse?

Grønland har ikke arbejdsløshedskasser, men er du medlem af en dansk A-kasse når du flytter til Grønland, kan du bevare dit medlemskab af den danske A-kasse.
Hvis du ikke allerede er medlem af en dansk A-kasse, skal du sørge for at blive det inden du rejser til Grønland. Man kan nemlig kun blive optaget i en dansk A-kasse hvis man har bopæl i Danmark (Grønland regnes ikke for Danmark i denne sammenhæng).

Inden du beslutter dig for om du skal bevare dit medlemskab af en dansk A-kasse, skal du dog være klar over at du i tilfælde af ledighed kun kan få dagpenge hvis du flytter tilbage til Danmark. Det kræver dog naturligvis at du opfylder de almindelige betingelser for dagpengeret.
Du beholder din anciennitet i A-kassen, mens du arbejder i Grønland. Din indkomst fra arbejde i Grønland kan bruges til at opfylde indkomstkravet, det vil sige at dit arbejde tæller som om det var udført i Danmark.

Din indkomst i Grønland vil ligeledes indgå i beregningen af din dagpengesats.

Hvis du ikke påtænker at ville flytte tilbage til Danmark i tilfælde af du skulle miste dit arbejde i Grønland, så giver det ikke mening at bevare dit medlemskab af en dansk A-kasse.
Blive du ledig i Grønland, og ønsker at blive boende i Grønland, så kan du under visse betingelser få den grønlandske arbejdsmarkedsydelse.

For at kunne få arbejdsmarkedsydelse skal du:

  • være fyldt 18 år eller være forsørger
  • være tilmeldt folkeregisteret i Grønland
  • være tilknyttet arbejdsmarkedet. Det betyder, at du skal have været beskæftiget i mindst 182 timer som lønmodtager i løbet af de seneste 13 uger.

Derudover skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Denne rådighedspligt minder om den som dagpengemodtagere i Danmark har.

Nordisk Konvention af 12. juni 2012 om Social Sikring

Konventionen er tiltrådt af Færøerne og Grønland, men det indbyrdes forhold mellem Danmark, Grønland og Færøerne reguleres ikke af konventionen.

Links til mere information:
Norden.org (Info Norden er Nordisk Ministerråds informationstjeneste).

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Ny familiefagforening fra ASE

Nyhed fra ASE: Fagforening for hele familien for 99 kr./md.
læs mere

Du kan nu holder møder med din A-kasse som telefon- eller videomøder

Nu kan du holde møder med A-kassen som video- eller telefon-møder..
læs mere