Find billigste A-kasse

Find hurtigt

den billigste A-kasse

Guide om A-kasse og fagforening

< Forrige | Indhold | Næste >

A-kasse og fagforening i Danmark

- en guide til det danske arbejdsmarked

II. De vigtigste træk ved det danske arbejdsmarked

2 ud af 3 lønmodtagere er medlem af en fagforening

1. De fleste er medlem af en faglig organisation

Et grundlæggende træk ved den danske arbejdsmarkedsmodel er de stærke arbejdsmarkedsorganisationer. Medlemskab af en organisation er almindeligt for danske arbejdsgivere og arbejdstagere. Ca. 68 procent af de danske arbejdstagere er i 2017 medlem af en fagforening med variationer fra fag til fag.

Arbejdstagere og arbejdsgivere er organiserede efter fag i landsdækkende forbund og organisationer. Bagest i pjecen finder du kontaktoplysninger til en række hovedorganisationer og udvalgte brancheorganisationer, som repræsenterer henholdsvis arbejdstagere og arbejdsgivere.

Også udenlandske arbejdstagere og virksomheder kan melde sig ind i de danske organisationer.

Dansk Byggeri har udenlandske medlemmer

Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri er et eksempel på en organisation, der har flere udenlandske virksomheder blandt sine medlemmer. Medlemmerne af Dansk Byggeri er automatisk overenskomstdækket. Desuden kan Dansk Byggeri opklare spørgsmål vedrørende overenskomster og arbejdsmarkedslovgivning. I forbindelse med faglige konflikter kan Dansk Byggeri yde juridisk bistand, og i nogle situationer har medlemmerne også mulighed for at få kompensation under faglige konflikter. Andre organisationer tilbyder lignende betingelser og muligheder.

Leder du efter den billigste A-kasse?

Se vores pris sammenligning

2. Arbejdsmarkedets parter spiller hovedrollen

Arbejdsmarkedets parter dækker altså størstedelen af det danske arbejdsmarked, hvilket også er baggrunden for, at de spiller hovedrollen i forhold til fastsættelse af løn- og arbejdsvilkår.

Ingen lovbestemt mindsteløn i DK

I Danmark er der en lang tradition for en arbejdsdeling mellem staten og arbejdsmarkedets parter, hvor staten blander sig mindst muligt i reguleringen af løn- og arbejdsvilkår. Det afspejler sig blandt andet i, at der ikke findes en lovbestemt mindsteløn i Danmark. I stedet reguleres løn- og arbejdsvilkår hovedsageligt gennem kollektive overenskomster, der indgås mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer.


Valg af fagforening
Foto: suphakit73, FreeDigitalPhotos.net

 

< Forrige | Indhold | Næste >

Mere om A-kasse medlemskab

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet nogle af de spørgsmål vi modtager om A-kasse medlemskab.

Tværfagligt og fagligt afgrænsede a-kasser

Læs mere

Dagpengeret og udbetaling af dagpenge

Læs mere

Studerende og medlem af en A-kasse?

Læs mere

Hvad er mine rettigheder som dimittend?

Læs mere