Find billigste A-kasse

Find hurtigt

den billigste A-kasse

Guide om A-kasse og fagforening

< Forrige | Indhold | Næste >

A-kasse og fagforening i Danmark

- en guide til det danske arbejdsmarked

Overenskomst med en dansk fagforening

I Danmark er der ikke et lovkrav om, at en arbejdsgiver skal følge eller indgå en kollektiv overenskomst. En udenlandsk virksomhed, der udstationerer sine ansatte til Danmark, må dog være forberedt på, at danske fagforeninger vil forsøge at indgå en kollektiv overenskomst om løn og arbejdsvilkår.

Er du studerende - husk A-kasse!

Se vores guide for studerende

Fagforeninger vil forsøge at indgå en tiltrædelsesoverenskomst

Det foregår normalt på den måde, at en dansk fagforening kontakter den udenlandske virksomhed og anmoder om, at der underskrives en tiltrædelsesoverenskomst. Den udenlandske virksomhed kan vælge selv at forhandle med fagforeningen om at indgå en tiltrædelsesoverenskomst. Virksomheden kan også vælge at melde sig ind i en dansk arbejdsgiverforening, hvorefter virksomheden bliver omfattet af arbejdsgiverforeningens overenskomst med fagforeningen. Samtidig vil arbejdsgiverforeningen kunne give virksomheden juridisk bistand i forbindelse med forhandlingerne med fagforeningen. Endelig kan virksomheden undlade at indgå overenskomst. I den situation må virksomheden være indstillet på, at fagforeningen iværksætter en konflikt. Se afsnittet om retten til at iværksætte en konflikt.

Fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer i Danmark er enige om, at udstationerede arbejdstagere fra andre EU-lande skal have de samme rettigheder, når det gælder løn og arbejdsvilkår, som danske kolleger i tilsvarende job. Det fremgår af en aftale, som parternes hovedorganisationer – LO (Landsorganisationen i Danmark) og DA (Dansk Arbejdsgiverforening) – har indgået.

Det afspejler sig også i en klausul, som de fleste store entreprenører i den danske byggebranche anvender ved aftaler med underentreprenører. Efter denne klausul forpligtes underentreprenører til at aflønne deres medarbejdere efter de overenskomstmæssige vilkår, der gælder for branchen i Danmark.

Arbejdsmarkedets parter anbefaler udenlandske arbejdsgivere at melde sig ind i den relevante danske arbejdsgiverforening, hvorefter man forpligter sig til at respektere danske løn- og arbejdsforhold. Brancheorganisationen Dansk Byggeri har som tidligere nævnt en del udenlandske virksomheder som medlemmer.

image
Foto: khunaspix, FreeDigitalPhotos.net

 

< Forrige | Indhold | Næste >

Mere om A-kasse medlemskab

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet nogle af de spørgsmål vi modtager om A-kasse medlemskab.

Tværfagligt og fagligt afgrænsede a-kasser

Læs mere

Dagpengeret og udbetaling af dagpenge

Læs mere

Studerende og medlem af en A-kasse?

Læs mere

Hvad er mine rettigheder som dimittend?

Læs mere