Du er her: A-kasser (.dk) Support Spm. & svar
Kategori: dimittend

 4
 0

Er det korrekt at jeg som studerende skal være tilmeldt et år inden endt uddannelse, for at få udbetalt dagpenge?

dagpengeret dimittend dagpenge

Spørgsmål fra en af vores brugere om A-kasse

Jeg ønsker, at blive medlem af en A-kasse, men er lidt i tvivl om hvad jeg skal vælge, læser marketing på mit 9. semester. Er det korrekt at jeg som studerende skal være tilmeldt et år inden endt uddannelse, for at få udbetalt dagpenge, hvis jeg ender med at stå uden job til sommer?

Svar fra A-kasser.dk: Hej,

Valg af A-kasse

jeg kan forstå at det er en lang videregående uddannelse du er igang med.

Jeg forventer også at du satser mod ansættelse i det private erhvervsliv.

Derfor synes jeg du skal vælge en A-kasse målretttet højtuddannede, idet de tilbyder deres ledige medlemmer events og arrangementer, bl.a. møder med virksomheder, som er beregnet for højtuddannede. Ligesom A-kasser målrettet højtuddannede, bedre kan hjælpe dig med at finde job tilpasset dit uddannelsesniveau, via deres netværk m.m.

Det virker som om du kun tænker på at melde dig ind i en A-kasse (og ikke fagforening) på nuværende tidspunkt.

Du behøver ikke at være medlem af både A-kasse og fagforening. For at få dagpenge er det naturligvis kun nødvendigt med A-kasse.

Ud fra ovennævnte vil det være vores opfattelse at en A-kasse som "CA A-kasse" vil passe godt til dig. De markedsfører sig med at være "A-kasse for højtuddannede i erhvervslivet".

De klarer sig godt i undersøgelser af medlemstilfredshed, og har meget få klager fra deres ledige medlemmer, så det tyder på at man får en god behandling der.

Der findes, som du nok ved, andre A-kasser der er målrettet højtuddannede. Det er MA A-kasse og Akademikernes, men begge disse A-kasser har som primære målgrupper andre end marketing-folk som dig.

Bemærk at dine rettigheder - ihverfald rent lovgivningsmæssigt - er de samme uanset hvilken A-kasse du vælger. Der kan selvfølgelig være forskel i hvordan A-kasserne vurderer din situation i forskellige situationer.

Betingelser for at kunne få dagpenge efter endt uddannelse

Det er rigtigt at det havde været en fordel for dig, hvis du havde været medlem af en A-kasse i mindst 1 år når du afslutter din uddannelse. Herved kunne du have undgået at få en 1 måneds karens. Da du ikke har været medlem under studietiden, kan du ikke få dagpenge den første måned efter afslutning af uddannelsen.

Det er stadig vigtigt for dig at du husker at melde dig ind i en A-kasse senest 14 dage efter afslutning af uddannelsen, ligesom du skal melde dig ledig på Jobnet.dk.

De kan stadig på nuværende tidspunkt melde dig ind som studerende (det er gratis medlemskab). Du skal således ikke begynde at betale kontingent før du er færdiguddannet.

Melder du dig ind nu skal du stadig huske at skifte status til dimittend senest 14 dage efter afslutning af uddannelsen.

Håber dette hjælper dig lidt.

Held og lykke med eksamen og jobjagten..

Med venlig hilsen

Anders, www.a-kasser.dk