Du er her: A-kasser (.dk) Support Spm. & svar
Kategori: dimittend

 4
 0

A-kasse efter kosmetologuddannelse

dagpenge dagpengeret dimittend

Spørgsmål fra en af vores brugere om A-kasse

Spørgsmål fra Lone: Min datter er færdig som Kosmetolog. Det er en selvbetalt uddannelse. Hun er ikke med i fagforening eller a-kasse endnu. Hvad skal hun gøre?. Hun går på kommunen og melder sig arbejdsløs.

Svar fra A-kasser.dk: Hej Lone,

for at en uddannelse kan give ret til dagpenge efter færdiggørelsen (dimittendrettigheder), skal uddannelsen være SU-berettiget eller være omfattet af lov om erhvervsuddannelser. Endvidere skal uddannelse have en varighed af minimum 18 måneder. Du kan læse mere om her hvilke uddannelser der giver ret til dagpenge på dimittendvilkår: https://a-kasser.dk/uddannelse-der-giver-ret-til-dagpenge.html

Vi kan se at uddannelsen til "kosmetiker" er en anerkendt erhvervsuddannelse efter "Lov om erhvervsuddannelser", og det er en statsanerkendte uddannelse der foregår på en erhvervsskole og iøvrigt er SU-berettiget.

Jeg kan forstå at din datter har gået på en (privat) uddannelse ved navn "kosmetolog". Den giver desværre ikke på samme måde som kosmetiker uddannelsen ret til SU og er heller ikke omfattet af "Lov om erhvervsuddannelser". Privatundervisning/selvstudium kan alene blive medregnet til kravet om mindst 18 måneders eller 3 halvårlige semestres varighed, hvis undervisningen er gennemført som en integreret del af en samlet uddannelse.

Derfor kan din datter ikke på baggrund af kosmetolog uddannelsen få dagpenge. Det vil sige hun har ikke de dimittendrettigheder som f.eks. en kosmetiker-uddannet ville have.

Der er dog én kosmetologuddannelse i landet der er SU-godkendt, og det er kosmetologuddannelsen på Cidesco Kosmetolog Skolen. Er det der din datter har gået, bør hun ligeledes være berettiget til dagpenge på dimittendvilkår.

Så det ser ud til at din datter skal optjene ret til dagpenge på helt normale vilkår, det vil sige hun skal have en minimum indkomst over en 3 årig periode - og være medlem af en A-kasse i et år - før hun er berettiget til dagpenge. Læs nærmere om betingelserne her:

https://www.a-kasser.dk/dagpengeret/.

Hun vil dog afhængig af formueforhold, være berettiget til kontanthjælp indtil hun finder et job.

Håber det var svar på jeres spørgsmål, ellers vend tilbage igen.

Med venlig hilsen

Anders, www.a-kasser.dk