Du er her: A-kasser (.dk) Support Spm. & svar
Kategori: A-kasse og udland

 0
 0

Valg af a-kasse ved bopæl i Norge

medlemskab dimittend udland

Spørgsmål fra en af vores brugere om A-kasse

Hej! Jeg er socialrådgiverstuderende og bliver færdig juni 2019. Jeg bor i Norge og vil blive ved med dette indtil august 2020. Jeg er ved at undersøge hvilken a-kasse jeg skal melde mig ind i, samt om den skal være dansk eller norsk. Har I nogle gode råd herom? Har I evt. samarbejde med nogle norske a-kasser? På forhånd tak, Mvh Signe

Svar fra A-kasser.dk:

Hej Signe,

Som jeg forstår din besked, så er du optaget på en dansk uddannelse (socialrådgiveruddannelsen på VIA), men bor i Norge. Så må det være en form for fjernundervisning.

Jeg går ud fra at du kender betingelser for at få dagpenge som dimittend fra en dansk A-kasse, bl.a. at man skal have bopæl i Danmark dagen før man starter på uddannelsen, og igen senest 14 dage efter at uddannelsen er færdiggjort. Derimod kan man sagtens gennemføre en uddannelse i et andet land, eller bo i et andet land, mens man studerer på en dansk uddannelse.

Du skriver at du bliver færdig i juni 2019, men bliver boende i Norge til august 2020. Dermed kan du ikke blive optaget i en dansk A-kasse med dimittendrettigheder, da det som nævnt bl.a. kræver at du bor i Danmark senest 14 dage efter endt uddannelse.

Dansk A-kasse medlemskab når man opholder sig i udlandet

Så længe du er studerende kan du være gratis medlem af en dansk A-kasse, uanset i hvilket land du opholder dig i. Men får du job i udlandet, er det afgørende for om du kan blive/forblive medlem af en dansk A-kasse, om du får job i et EØS-land (EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz) eller skal arbejde i andre end disse lande.

Får du job i Norge efter din uddannelse, kan du ikke blive/forblive medlem af en dansk A-kasse. Det skyldes at der mellem alle EØS-lande (EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz) er aftalt at man skal være medlem af en A-kasse i det EØS-land hvor man arbejder. Og man kan samtidig kun være medlem af én A-kasse ad gangen.

Denne regel/aftale gælder ikke når man arbejder udenfor EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Her kan man forblive medlem af den danske A-kasse.

Overførsel af "A-kasse" - anciennitet inden for EØS-området

Fastholder du den plan (med først at flytte til Danmark i 2020), så vil jeg anbefale at du så hurtigt som muligt melder dig ind i en norsk A-kasse. Jeg er ikke klar over "dagpenge"-reglerne i detaljer for Norge, herunder om du kan få dagpenge som nyuddannet. Og i givet fald om uddannelsen skal være gennemført i Norge, om det er gratis for studerende at være medlem af A-kasse o.s.v....

Det er imidlertid sådan at når du i 2020 flytter til Danmark, så kan du overføre optjente rettigheder fra det norske A-kasse system til den danske A-kasse. Det betyder at medlemsperioder og evt. arbejde vil blive overført som anciennitet til den danske A-kasse.

Der er nogle betingelser der skal opfyldes for at kunne overføre anciennitet, dem har vi beskrevet her: https://www.a-kasser.dk/a-kasse-ved-arbejde-inden-for-eøs/part2.html.

Vi har ikke samarbejde med norske A-kasser, men jeg vil anbefale dig at finde ud af om der findes en norsk udgave af "Socialrådgiverforeningen", og se hvilken A-kasse de anbefaler.

Den danske socialrådgiverforening (Dansk Socialrådgiverforening) har ikke sin egen A-kasse, men er tilsluttet FTF’s A-kasse, se omtale her:

http://www.socialraadgiverne.dk/faggruppe/studerende/gode-raad-dig-snart-faerdiguddannet/.

Du er velkommen til at vende tilbage, hvis der stadig er tvivlsspørgsmål.

Med venlig hilsen

Anders Weber, www.a-kasser.dk