Du er her: A-kasser (.dk) Support Spm. & svar
Kategori: A-kasse og udland

 0
 0

Understøttelse, dagpenge og efterløn ved tilbagevenden til Danmark

a-kasse medlemskab dagpengeret udland optjening

Spørgsmål fra en af vores brugere om A-kasse

Dette er et generelt spørgsmål da jeg og min kone er bosiddende i Malaysia. Hvordan er mine forhold omkring understøttelse, dagpenge og efterløn, hvis vi vælger at flytte til Danmark i fremtiden?

Svar fra A-kasser.dk: Hej Lars,

Vedr. A-kasse/dagpenge

Du skriver ikke så mange oplysninger, men jeg går ud fra at du ikke har været medlem af en dansk A-kasse, mens du har været bosiddende i Malaysia.

Som du måske har læst på vores hjemmeside, så er retstilstanden meget forskellig afhængig af om du vender tilbage til Danmark efter at have arbejdet i et andet EØS-land eller et IKKE EØS-land.

Havde det været inden for EØS, findes der en del regler om overførsel af optjente rettigheder - både arbejdsperioder og medlemsperioder af en A-kasse, som du kunne gøre brug af når du kommer tilbage til Danmark og melder dig ind i en dansk A-kasse.

MEN det samme gælder ikke når du har arbejdet i et ikke EØS-land, som Malaysia. Hvis du ikke har været medlem af en dansk A-kasse har du ikke mulighed for at overføre evt. arbejdsperioder. Og da Malaysia ikke er et EØS-land, har du heller ikke mulighed for at overføre medlemsperioder fra tilsvarende forsikringsordninger (A-kasse) i Malaysia.

Du må derfor starte fra bunden af når du kommer hjem. Det vil sige du skal optjene ret til dagpenge - det betyder kort sagt at du skal opfylde et indkomstkrav, og samtidig have været medlem i mindst 1 år af en A-kasse, før du kan få dagpenge. Endvidere kom der 1. januar 2019 et yderligere krav - da loven om opholdskrav trådte i kraft. Det betyder at man skal have boet mindst 7 ud af de sidste 12 år i Danmark. Dog indfases loven over 3 år, og i 2019 er kravet derfor kun 5 ud af de sidste 12 år. Læs mere om opholdskravet.

I indkomstkravet kan du ikke medregne evt. arbejdsindkomst opnået i Malaysia. Det er kun indkomst fra perioder hvor du har været medlem af en A-kasse, der kan tælles med. Ellers som nævnt perioder hvor du har arbejdet og været medlem i andre EØS-lande.

Iøvrigt har CA A-kasse på deres hjemmeside en god oversigt der forklarer forskellene mellem EØS og ikke-EØS:

https://www.ca.dk/artikel/arbejde-i-udlandet-en-oversigt

Vedr. understøttelse/kontanthjælp

Når det drejer sig om kontanthjælp er der jo ikke nogle optjeningskrav eller krav om medlemskab af en A-kasse.

Men til gengæld er der krav om at du ikke må have nogen formue, samtidig med at du modtager kontanthjælp. Kontanthjælp er for dem der har brugt hele deres egen formue først...

Så normalt siger man at man skal realisere sin formue og bruge den først, men du må dog gerne beholde en passende bolig, bil og andre nødvendige ting.

Vi, www.a-kasser.dk, er ikke eksperter på kontanthjælpsområdet, så det er nok bedst at du også søger oplysninger andre steder herom.

Vedr. efterløn

Efterløn betales normalt sammen med A-kasse medlemskab.

For at kunne få efterløn kræver det at du kontinuerligt over mange år har indbetalt til ordningen, og stadig gør det.

Har du ikke indbetalt efterlønsbidrag, kan du heller ikke gøre brug af ordningen når du vender tilbage til Danmark.

Håber det giver svar på dine spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive tilbage.

Med venlig hilsen Anders, www.a-kasser.dk