Du er her: A-kasser (.dk) Support Spm. & svar
Kategori: A-kasse og udland

 0
 0

Jeg skal arbejde i Island - kan jeg få min anciennitet fra den danske A-kasse med til Island?

medlemskab udland

Spørgsmål fra en af vores brugere om A-kasse

Hej, Jeg har fået job i Island fra midt april 2019. Er medlem af en dansk A-kasse gennem mange år. Hvilken A-kasse skal jeg henvende mig til I Island? Og hvad er deadline for optagelse af a-kasse i Island for at opretholde sin anciennitet? Jeg arbejder for en islandsk arbejdsgiver og har søgt om ID i dag. Jeg håber meget på, at I kan hjælpe mig. Mvh Nynne

Svar fra A-kasser.dk:

Hej Nynne, selvom Island ikke er medlem af EU, så behandles forholdet mellem Danmark og Island i relation til A-kasse, som om det er to EU-lande. Det skyldes at de nordiske lande i "Den nordiske konvention" har aftalt at alle borgere der flytter mellem de nordiske lande, i relation til A-kasse, skal behandles efter samme principper som gælder for flytning mellem to EU-lande. Du kan derfor henholde dig til disse EU-principper, som vi har omtalt i artiklen "A-kasse ved arbejde inden for EØS".

Udgangspunktet er at du skal tilmelde dig en A-kasse i Island, senest 8 uger efter at du er ophørt med arbejde i Danmark. Vi anbefaler at du ikke melder dig ud af den danske A-kasse, før du er sikker på at du er tilmeldt en A-kasse (arbejdsløshedsforsikring) i Island. Inden du rejste til island, burde du have fået et såkaldt PD U1 dokument (også kaldet E-301) fra din A-kasse. Det er et dokument som bruges overalt i EU-landene, og bruges til at dokumentere din anciennitet (medlemsperioder og arbejdsperioder), så A-kassen i dit nye arbejdsland, kan få registreret det rigtigt. Det er formentlig ikke det store problem hvis du ikke fik gjort det - det vil sandsynligvis kunne gøres ved digital udveksling af oplysingerne mellem A-kasserne i de to lande.

Det er dog afgørende at du sætter dig i om Island har særlige ekstra krav for at kunne overføre anciennitet. F.eks. gælder der for EU-borgere der kommer til Danmark, at de først skal arbejde 296 timer inden for 3 måneder, før de kan overføre anciennitet. Jeg mener dog ikke at der er ekstra krav i Island - men check det.

I øvrigt har vi en artikel (på engelsk) om arbejdsløshedsunderstøttelse i island. https://a-kasser.dk/unemployment-insurance-in-europe/iceland/. Hvordan systemet virker i Island er jeg ikke klar over - det kan være du betaler for A-kasse over din løn, eller på anden måde. Det må du spørge om i Island. Men under alle omstændiger er det vigtigt at du får overført din anciennitet, så du kan bruge den hvis du igen skulle vende tilbage til Danmark.

Vi vil anbefale at du får ovennævnte bekræftet af din egen A-kasse.

Held og lykke med livet i Island.

Med venlig hilsen Anders Weber, www.a-kasser.dk