Du er her: A-kasser (.dk) Support Spm. & svar
Kategori: A-kasse og udland

 0
 0

Kan jeg blive medlem af dansk A-kasse, når jeg er i gang med bachelor i USA?

studerende dagpengeret bachelor udland dimittend

Spørgsmål fra en af vores brugere om A-kasse

Jeg skriver på vegne af min datter som afslutter hendes bachelor i USA til næste maj 2020. Jeg har derfor sagt til hende at hun skal melde sig ind i en a-kasse, men hun bliver afvist fordi hun bor i udlandet. Hun flytter hjem til Danmark efter endt uddannelse. Hvad er hendes muligheder? Med venlig hilsen Kim

Svar fra A-kasser.dk:

Hej Kim,

man kan - senest 14 dage efter at man afslutter en uddannelse, og hvis man bor i Danmark på det tidspunkt - melde sig ind i en A-kasse, og derved få dimittend-status, hvilket giver ret til at modtage dagpenge med dimittendsatsen (som er lidt lavere en den normale sats).

Udover at man altså skal bo her i Danmark senest 14 dage efter afslutning, så gælder der den yderligere regel at din datter kun kan få dagpenge baseret på uddannelsen i USA, hvis hun også boede i Danmark umiddelbart før hun påbegyndte uddannelsen i USA. Endvidere skal uddannelsen være af minimum 18 måneders varighed. Det betyder således ikke noget at uddannelsen tages uden for Danmark, f.eks. i USA.

MEN som nævnt skal bopælskravet være opfyldt både lige inden uddannelsen startes og igen lige efter uddannelsen afsluttes. Jeg kunne forestille mig at det er her din datter måske har et problem. F.eks. hvis hun flyttede til/boede i USA før påbegyndelse af uddannelsen derovre. Hvis A-kassen kan se at hun ikke kan få ret til dagpenge på baggrund af uddannelsen, så kan hun heller ikke blive (gratis) studiemedlem.

Men opfylder din datter ovennævnte 2 bopælskrav, og hun flytter til Danmark senest 2 uger efter afslutning af uddannelsen, så kan hun blive medlem som dimittend som alle andre nyuddannede. Dette kræver ikke at hun har været medlem under studiet.

Lad mig høre hvis du har kommentarer.

Med venlig hilsen Anders Weber, www.a-kasser.dk

kommentar fra Kim: Hej Anders

Mange tak for svaret som er til stor hjælp.

Min datter flyttede til USA lige inden hun startede den 4-årige bachelor, efter afsluttet gymnasie i Køge. Hun modtager også SU fra Danmark, så mener ikke det skulle være et problem, så hvis jeg forstår dit svar ret så skal hun efter endt uddannelse flytte til Danmark og melde sig ind inden for 14 dage for at modtage dimmitent sats, mens hun søger arbejde.

Mvh Kim

kommentar fra Anders, A-kasser.dk: Hej Kim,

ja det er rigtigt forstået, men HUSK det er meget vigtigt at overholde 14 dages fristen. Så lige så snart hun har fået sin sidste karakter (eller tilsvarende) på bachelor-studiet i USA, skal hun rejse hjem til Danmark og tilmelde sig A-kasse. Hun behøver ingen permanent adresse i DK - f.eks. vil det være ok at hun i en periode bor hos dig/jer, eller hos venner.

Hun skal altså blot opholde sig og bo i Danmark.

Til forskel fra danske studerende bosat i Danmark, som kan tilmelde sig A-kasse senest 1 år før afslutning af studie, og derved undgå 1 måneds karantæne, må din datter dog acceptere 1 måneds karantæne inden hun kan begynde at få dagpenge.

Med venlig hilsen Anders Weber, www.a-kasser.dk