Regler

Dagpenge
A-kasse

Uddannelse med løntilskud kunne indgå i indkomstkravet

Af Anders Weber

Nøgleord Dagpengeret, Indkomstkrav

Emneord for denne afgørelse: Uddannelse - lønarbejde - indkomstkrav - dimittend

Dato: 18-08-2021

Resumé

Medlemmet opfyldte indkomstkravet, fordi han kunne sammenlægge sit lønarbejde med den del af en uddannelse, som han forud for lønarbejdet havde gennemført uden at få dagpenge som dimittend.

Det betød ikke noget for retten til at sammenlægge den optjente indkomst med uddannelsen, at arbejdsgiveren havde modtaget løntilskud under uddannelsen. Afgørende var at medlemmet havde gennemført en uddannelse, som kunne have givet ham ret til dagpenge.

Afgørelse

Vi er kommet frem til:

  • Du kan regne din uddannelse som anlægsgartner med som en del af indkomstkravet.
  • Du har ret til dagpenge fra den 24. december 2020, hvis de øvrige betingelser herfor er opfyldt.
  • A-kassens sagsbehandling er kritisabel.

Begrundelse

Du har ret til dagpenge fra den 24. december 2020, fordi du opfylder indkomstkravet på 238.512 kr., når din afsluttede uddannelse som anlægsgartner regnes med som en del af indkomstkravet.

Efter reglerne opfylder et fuldtidsforsikret medlem et indkomstkrav, når arbejdsgiveren til indkomstregisteret har indberettet en indkomst på 238.512 kr. (2020-niveau) inden for de seneste 3 år.

Der kan højst medregnes 19.876 kr. pr. måned (2020-niveau).

Det kan du se i § 53, stk. 2, nr. 1, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. dagældende lovbekendtgørelse nr. 199 af 11. marts 2020 (loven) og § 4, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1751 af 27. december 2018 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge (bekendtgørelsen).

Grundlaget for afgørelsen:

  • Du var i lære hos [arbejdsgiver] og afsluttede uddannelsen som anlægsgartner med speciale i plejeteknik den 23. oktober 2020. Du fik tilkendt revalidering til uddannelsen.
  • Du blev herefter ansat [hos samme arbejdsgiver] fra den 26. oktober 2020.
  • Du blev overflyttet fra [a-kasse] til [ny a-kasse] som fuldtidsforsikret medlem med virkning fra den 1. september 2020.
  • Du søgte om dagpenge og blev tilmeldt jobcenteret den 24. december 2020, fordi du blev vinterhjemsendt af din arbejdsgiver.

Du skal opfylde indkomstkravet i perioden fra 1. december 2017 til 30. november 2020.

Det kan du se i § 12, stk. 1, i bekendtgørelsen.

Du fik fra 1. til 30. november 2020 indberettet en lønindkomst på 32.825,90 kr. Der kan dog højst medregnes en indkomst på 19.876 kr. for november 2020, fordi din lønindkomst oversteg indkomstloftet.

Du påbegyndte din uddannelse den 1. september 2017 og afsluttede med et svendebrev, hvoraf fremgår at uddannelsen er gennemført i henhold til lov om erhvervsuddannelser.

A-kassen har oplyst i notat af 11. marts 2021, at du kunne have gjort brug af din uddannelse som nyuddannet anlægsgartner til at opnå dagpengeret.

Styrelsen har vurderet, at du kan medregne din uddannelse, som ligger forud for lønarbejdet, til at opfylde indkomstkravet.

Vi har lagt vægt på:

  • Du kunne have fået ret til dagpenge, hvis du havde valgt at søge om dagpenge som dimittend, da du gennemførte din uddannelse som anlægsgartner den 23. oktober 2020.
  • Du gjorde ikke brug af denne ret, fordi du umiddelbart efter endt uddannelse begyndte på et lønarbejde.
  • Din uddannelse som anlægsgartner ligger forud for lønarbejdet hos [arbejdsgiver].

Det betyder, at du kan opfylde indkomstkravet på 238.512 kr. ved at sammenlægge den indberettede indkomst med den del af din uddannelse, som ligger forud for lønarbejdet.

For hver måned, hvor du var under uddannelse, kan du medregne 19.876 kr. til at opfylde indkomstkravet.

Efter reglerne kan et medlem, som har gennemført en uddannelse efter § 54 (dimittendoptagelse) i loven uden at opnå dagpengeret på grundlag heraf, sammenlægge indkomst med den del af uddannelsen, der ligger forud for lønarbejdet. Se i § 4, stk. 5, i bekendtgørelsen.

Det er uden betydning for spørgsmålet om sammenlægning af uddannelse og indkomst, om arbejdsgiveren har modtaget løntilskud under uddannelsen. Det afgørende er, ifølge ordlyden i bestemmelsen, at medlemmet har gennemført en uddannelse, som kunne have medført ret til dagpenge, hvis medlemmet havde søgt om dagpenge som dimittend.

Det følger af § 2, stk. 3, i dagældende bekendtgørelse nr. 345 af 6. april 2017 om erhvervsuddannelsen til anlægsgartner med senere ændringer, at uddannelsen varer mindst 2 år og 5 måneder.

Det betyder, at du har ret til dagpenge fra den 24. december 2020, hvis de øvrige betingelser herfor er opfyldt.

Bemærkninger til klagen

Vi vurderer, at a-kassens sagsbehandling er kritisabel, fordi a-kassen ikke var opmærksom på din mulighed for at sammenlægge indkomst med din uddannelse, som du havde gennemført forud for lønarbejdet.

Du har oplyst:

  • Du kontaktede a-kassen i foråret 2020 og august 2020 i forbindelse med, at du ønsker at få overført dit medlemskab til a-kassen. I begge samtaler redegør du for din fortid som lærer, din sygemelding og din revalidering. Du får oplyst, at der ikke er nogen problemer. Du skal blot melde dig ledig på din sidste arbejdsdag.
  • A-kassen har begået en række klare fejl.
  • Du har overdraget alle de oplysninger, som a-kassen har haft brug for, i håbet om, at de kunne give dig en korrekt rådgivning.

A-kassen har oplyst, at den hverken kan be- eller afkræfte samtalerne med dig fra, før du blev medlem af a-kassen den 1. september 2020. Dette skyldes, at a-kassen ikke må behandle personoplysninger uden at have din tilladelse. Notater for samtaler findes derfor ikke.

Vi har taget denne oplysning til efterretning.

Det fremgår imidlertid af det velkomstbrev, som a-kassen sendte til dig den 13. august 2020, at du i ansøgningen om at blive optaget som medlem havde oplyst, at du var under uddannelse fra 1. september 2017 og at uddannelsen sluttede den 23. oktober 2020.

Du blev i brevet vejledt om, at du kunne søge om optagelse som nyuddannet og om betingelser for at opnå ret til dagpenge som dimittend.

A-kassen har oplyst, at du ikke søgte om optagelse som nyuddannet, og at a-kassen først hørte fra dig i forbindelse med ansøgningen om dagpenge den 24. december 2020.

Du har i klagen bekræftet, at du talte med a-kassen i forbindelse med din ansøgning, hvor du fik nogle positive tilkendegivelser. Men i en telefonsamtale den 11. januar 2021 fik du besked om, at du ikke kunne få dagpenge, fordi hele din voksenuddannelse blev gennemført i et revalideringsforløb.

Det er kritisabelt, at a-kassen ved behandlingen af din ansøgning om dagpenge ikke indhentede relevante oplysninger om din uddannelse, og at a-kassen heller ikke undersøgte om din indkomst kunne sammenlægges med din afsluttede uddannelse.

I vurderingen indgår, at du oplyste til a-kassen, at du havde gennemført en uddannelse og at a-kassen ifølge reglerne har pligt til at sørge for, at sager, der behandles af a-kassen, er tilstrækkeligt oplyste til, at a-kassen kan træffe afgørelse.

Det kan du se i § 20 i bekendtgørelse nr. 988 af 29. juni 2016, om kravene til a-kassernes sagsbehandling og afgørelser (sagsbehandlingsbekendtgørelsen).

Det er også kritisabelt, at a-kassen ikke har skrevet en samtalerapport om telefonsamtalen den 11. januar 2021, fordi du i samtalen fik en væsentlig besked om, at du ikke kunne få dagpenge på grund af, at uddannelsen blev gennemført i et revalideringsforløb.

Vi henviser til § 17 i sagsbehandlingsbekendtgørelsen.

Afgørelsen af 11. januar 2021 var særdeles mangelfuldt begrundet.

Det skyldes, at det ikke fremgår af afgørelsen, at a-kassen lagde afgørende vægt på, at du har fået tilkendt revalidering under din uddannelse, hvilket var den egentlige årsag til, at du ifølge a-kassen ikke opfyldte indkomstkravet.

Efter reglerne skal en afgørelse, hvor et medlem ikke får helt eller delvist medhold være begrundet med den egentlige årsag til afslaget.

Det følger af § 22 i sagsbehandlingsbekendtgørelsen.

Reglerne finder du på www.retsinformation.dk ved at skrive nummer og årstal på reglerne.

De anvendte regler

Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.

Love og bekendtgørelser

Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 53, stk. 2, nr. 1, og stk. 8.

Bekendtgørelse nr. 1751 af 11. marts 2020 om indkomst- og beskæftigelseskravet for lønmodtagere, § 4, stk. 1, nr. 1, og stk. 5, stk. 6, § 12, stk. 1.