Guide

Dagpenge
A-kasse

Regeringen nedsætter Disruptionrådet

Af Arbejdsmarked team

Nøgleord Teknologi

Danskerne skal være bedre rustet til fremtiden

Med henblik på at sikre at Danmark i fremtiden kan blive blandt de bedste lande til at udnytte de muligheder, som ny teknologi, digitalisering og øget globalisering fører med sig, har Regeringen i dag nedsat det såkaldte Disruptionråd, der skal analysere fremtidens muligheder og udfordringer.

Frem til udgangen af 2018 skal regeringens Disruptionsråd drøfte, analysere og komme med forslag til, hvordan man sikrer, at danske virksomheder og danskerne er godt rustet til fremtiden og fremtidens arbejdsmarked. Se mere om hvad rådet skal arbejde med i kommissorium for Disruptionrådet.

Medlemmerne af Disruptionrådet

Rådet består af 33 personer. Medlemslisten omfatter - foruden statsministeren og 7 ministre - virksomheder, arbejdsmarkedets parter, eksperter, og en repræsentant for de unge i Danmark. Fra medlemslisten kan nævnes:

  • Lizette Risgaard, LO
  • Bente Sorgenfrey, FTF
  • Per Christensen, 3F A-kasse
  • Kim Simonsen, HK A-kasse
  • Claus Jensen, Dansk Metal A-kasse
  • Philipp Schröder, Professor, Aarhus Universitet
  • Jan Damsgaard, Professor, CBS
  • Marianne Steensen, CEO Microsoft Danmark og Island
  • Søren Skou, CEO Mærsk Gruppen
  • Thomas F. Borgen, Adm. direktør Danske Bank
  • Jørgen Vig Knudstorp, Bestyrelsesformand Lego A/S
  • Christina Vejlø, radiovært, blogger, digital trendanalytiker
  • Kasper Sand Kjær, Formand for DUF

Hvorfor kaldes det Disruptionrådet?

Mens teknologien idag kan gøre vores liv lettere både i dagligdagen og på arbejdsmarkedet og blandt andet betyde mere vækst og helt nye industrier, så kan den teknologiske udvikling også betyde, at der er flere jobfunktioner, der i fremtiden vil blive presset af robotterne. Den teknologiske udvikling med øget brug af robotter og digitalisering, vil ændre det arbejdsmarked vi kender idag, og nogle jobtyper og jobfunktioner vil kunne overtages af robotter. Når udviklingen på den måde nedbryder de helt grundlæggende jobfunktioner, kaldes det for disruption.

Hidtil når man har talt om robotter og automatisering, så har fokus været på robotter der overtager det manuelle fysiske arbejde i industrien. Men i fremtiden skal vi også vænne os til at den kunstige intelligens (i form af software) vil kunne overtage hjernearbejdet, og dermed de mere intellektuelle kontorjob.

Rapporter udpeger de udsatte sektorer og erhverv

Nye undersøgelser af konsekvenserne for det danske arbejdsmarked prøver at forudsige hvilke jobtyper og erhverv der er mest udsatte for at blive automatiseret af robotter og software. Det drejer sig bl.a. om en rapport udarbejdet af konsulentvirksomheden McKinsey & Company, der i sidste uge blev præsenteret i samarbejde med Innovationsfonden. Rapporten viser, at 40 % af vores arbejdsopgaver kan blive digitaliseret og automatiseret allerede med den teknologi, vi kender i dag.

Den danske Tænketank Cevea udgav i 2015 i samarbejde med HK rapporten 'Digitale trends & det danske arbejdsmarked'.

I vores tema 'Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet' behandler vi bla. de to 2 rapporter mere uddybende.

Relateret indhold om A-kasse:
Er du ansat i et erhverv der er udsat for at blive automatiseret? Se hvordan du optjener ret til dagpenge.