Regler
Dagpenge
A-kasse
Stipendie som postdoc skulle vurderes om var sædvanlige løn-/ og arbejdsvilkår
Emneord for denne afgørelse: Dagpengeret - almindelige løn- og arbejdsvilkår - forsker - udland
Dato: 25-02-2025
Resumé
CKA skulle behandle sagen igen, fordi sagen ikke var tilstrækkeligt oplyst til, at det kunne vurderes, om medlemmets arbejde som postdoc ved to universiteter var udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår i udlandet.
CKA skulle undersøge og indhente dokumentation for, hvilke løn- og arbejdsvilkår, der var sædvanlige for en postdoc, og om medlemmets stipendier svarede til overenskomstmæssig løn i det pågældende land.
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.
Resultatet er: CKA skal behandle din sag igen.
Det betyder, at vi hjemviser sagen til ny behandling, og at CKA skal afgøre sagen på ny. Du skal være opmærksom på, at en ny behandling godt kan føre til det samme resultat i din sag.
Begrundelsen for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst til, at vi kan tage stilling til, om dit arbejde for [universitet 1] og [universitet 2] er udført på almindelige løn og arbejdsvilkår i [udlandet].
Hvad er afgørende for resultatet
Du har søgt om dagpenge fra den 1. december 2023. Det fremgår af sagen, at du forud for ansøgningen var tilknyttet to universiteter i [udlandet] som postdoc.
Vi lægger vægt på, at [universitet 1] den 22. maj 2022 har bekræftet, at du har været tilknyttet universitetet fra 1. marts 2022 til 30. september 2022 som postdoc. Universitetet bekræfter, at du har været tilknyttet på fuld tid, og at du i perioden har modtaget 10.109 [valuta] om måneden, som ikke er udbetalt som løn. Det fremgår også, at du har fået udbetalt 600 [valuta] om måneden til lejeudgifter, bidrag til sundhedsforsikring og refusion for flybilletter.
Vi lægger også vægt på, at [universitet 1] den 20. december 2023 har bekræftet, at du har været tilknyttet universitetet i hele det akademiske år 2022-2023 og i efterårssemesteret 2023-2024. Det fremgår af mail af 18. september 2022, at du har modtaget et stipendium på 10.000 [valuta] om måneden, mens du var tilknyttet universitetet.
CKA har i forbindelse med behandlingen af sagen bedt dig om at sende dokumentation for din ansættelse og dine indtægter hos de to universiteter, f.eks. i form af godkendelse af legat/stipendium.
Vi lægger vægt på din forklaring om, at en postdoc i [udland] understøttes med et stipendium, som ikke er skattepligtigt.
CKA har på baggrund af de samlede oplysninger i sagen vurderet, at du ikke kan medregne din indtægt fra [udland], fordi der ikke er tale om et beskæftigelsesforhold.
CKA har ved vurderingen lagt vægt på, at du ikke har modtaget en ansættelseskontrakt eller lønsedler, og at du ikke har betalt skat af din indtægt.
Vi lægger vægt på, at CKA ikke har undersøgt og dokumenteret, om din tilknytning til de to universiteter har været på almindelige løn- og arbejdsvilkår i [udland].
Vi bemærker, at det fremgår af vejledningen til reglerne, at det er en forudsætning for, at beskæftigelse i udlandet kan medregnes til indkomst- og beskæftigelseskravet, at medlemmet har været ansat på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår i ansættelseslandet. Det fremgår også, at de løndele, som kan medregnes til indkomstkravet, er de løndele, som ville have været indkomstskattepligtige, hvis de havde været optjent her i landet.
Det fremgår også af vejledningen, at forskning ved højere læreanstalter i udlandet kan godkendes som lønarbejde, hvis der er ydet midler, der svarer til overenskomstmæssig løn i opholdslandet.
Vi lægger vægt på, at CKA ikke har forholdt sig til, om dine indtægter i form af stipendier ville have været indkomstskattepligtige, hvis du havde modtaget indtægterne her i landet, eller om dine stipendier under opholdet i [udland] svarer til overenskomstmæssig løn i [udland].
Hvad skal CKA gøre
CKA skal undersøge og indhente dokumentation for, hvilke løn- og arbejdsvilkår, der er sædvanlige for en postdoc i [udland], og om dine stipendier svarer til overenskomstmæssig løn i [udland]. Der kan eksempelvis være tale om oplysninger fra lønmodtagerorganisationer, arbejdsgiverorganisationer eller arbejdsgivere om, hvilke løn- og arbejdsvilkår, der er sædvanlige i [udland].
CKA skal på baggrund af oplysningerne tage stilling til, om dit arbejde er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår i [udland], og om arbejdet i [udland] kan bruges til at optjene ret til dagpenge.
CKA kan bede dig om at medvirke til sagens oplysning. CKA skal i den forbindelse vejlede dig om, hvilke oplysninger, der vil være relevante at fremskaffe. Hvis CKA kan indhente oplysningerne med samtykke, skal CKA bede om dit samtykke til at indhente oplysningerne.
CKA skal vejlede dig om konsekvenserne, hvis du ikke medvirker ved sagens oplysning.
Du kan klage over den nye afgørelse efter de almindelige regler. Det betyder, at du kan klage til CKA inden fire uger efter, du har modtaget den nye afgørelse.
Om reglerne
CKA har ansvaret for, at sagen er oplyst i tilstrækkeligt omfang til, at CKA kan træffe afgørelse.
Ret til dagpenge er blandt andet betinget af, at et fuldtidsforsikret medlem har indkomst på mindst 254.328 kr. (2023).
Indkomstkravet kan opfyldes med A- og B-indkomst indberettet til indkomstregistret, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, tillagt eget pensionsbidrag og eget ATP-bidrag. Indkomstkravet kan også opfyldes med B-indkomst, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, og som ikke er indberetningspligtig til indkomstregistret og med en virksomheds skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster samt A-indkomst, der er udbetalt til ejeren af selskabet.
Beskæftigelse i udlandet, hvor der ikke sker indberetning af indkomst og løntimer i henhold til lov om et indkomstregister, kan medregnes til indkomstkravet, hvis medlemmet fremlægger dokumentation herfor.
Beskæftigelsen skal være udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår i ansættelseslandet.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Oplysninger i sagen
Vi har afgjort sagen ud fra:
- Oplysninger, vi har fået fra CKA.
- CKA’s afgørelse af 11. marts 2024.
- Klagen af 12. marts 2024 til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
- CKA’s genvurdering.
- Dine henvendelser af 23. januar 2025 og 10. februar 2025 til Ankestyrelsen.
Retskilder
Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 53, stk. 2, nr. 1 og stk. 3.
Bekendtgørelse nr. 610 af 10. juni 2024 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, § 32, stk. 1.
Vejledning nr. 10004 af 28. november 2023 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, "Til § 32".
Vejledning nr. 9076 af 3. marts 2023 om satser m.v. på arbejdsløshedsforsikringens område 2023, kapitel 2, tabel 2.