Store problemer, vedrørende uddannelse og dagpenge.

Q&A om A-kasse Forum Dagpenge Store problemer, vedrørende uddannelse og dagpenge.

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 total)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #160
  Bruger2021
  Participant

  Hejsa.

  Jeg håber at en venlig sjæl meget hurtigt, kan give mig en ledetråd.

  For et par år siden, startede jeg på kandidaten i pædagogik under Lov om åben uddannelse. Dvs. den er tilrettelagt som deltidsundervisning. I snit 5 timer om ugen, kun i aftentimerne.

  Man får ikke SU og skal selv betale uddannelsen.

  Nu er det sket det uheldige, at jeg mistede mit job i prøveperioden. Jeg tilmeldte mig derfor a-kassen og oplyste om det man skal, når man afleverer ledighedserklæring.

  I går var de så venlige at skrive til mig, at jeg skal droppe uddannelsen omgående, såfremt jeg ønsker dagpenge.

  Altså; bare ærgerligt at jeg har tilbagelagt 18 måneder. Bare ærgerligt at der er 2 eksamener lige om lidt. Bare ærgerligt at jeg har betalt 12000 kr. for de to fag som er igangværende.

  Under Deltidsuddannelse på dagpenge skriver i ved “op til 6 timers undervisning”: *

  • “Du skal tidligere have gennemført en uddannelse der berettiger til dagpenge på dimittendvilkår
  • Du skal vælge en uddannelse, der har tilknytning til dit faglige område eller din hidtidige uddannelse.
  • Det vil sige at uddannelsen skal give dig mulighed for at ajourføre og vedligeholde de faglige kvalifikationer, du allerede har.
  • Uddannelsen må IKKE give dig ret til optag på eller være led i en ny uddannelse.”

  Det er fint, det efterlever jeg.

  Desuden skriver i “Undervisningen skal foregå efter kl. 16 eller på lørdage og søn- og helligdage. Du må ikke selv være skyld i din ledighed.”.

  Det er fint, det efterlever jeg.

  Mest påfaldende skriver i “Du kan deltage i op til 6 timer om ugen (eller 1/3 studenterårsværk) – svarende til 20 ECTS – i åben uddannelse eller deltidsuddannelser efter §5 i lov om universiteter, der også udbydes som heltidsundervisning med adgang til SU.”.

  Hér går det helt galt for mig.

  1. uddannelsen er ikke mere end 6 timer pr. uge.
  2. Uddannelsen hører til under lov om universiteter.
  3. I skriver netop at man kan deltage, selv om det er en uddannelse som også udbydes som heltidsuddannelse med adgang til SU.

  Se det er præcis punkt 3, de afviser mig på.

  Jeg læser kandidaten i pædagogik ved SDU. Den er over 4 år, frem for 2 år. Man kan ikke få SU.

  Ja den KAN tages som heltidsuddannelse (det er dog slet ikke sikkert at MAN kan tage den som heltidsuddannelse, da der er ansøgerbegrænsning.)

  Nu har jeg modtaget afslag på at få dagpenge med begrundelsen “det er en uddannelse som man KAN vælge at tage med SU”. Altså lidt det modsatte af hvad i skriver.

  Jeg er meget frustreret og håber på et svar fra jer.

  Venligst Marco.

  #161
  support
  Keymaster

  Hej,

  Jeg kan se under beskrivelsen af uddannelsen (https://www.ug.dk/uddannelser/bachelorogkandidatuddannelser/enkeltfagogdeluddannelserveduni/enkeltfag-og-deluddannelser-syddansk-universitet/paedagogik-paa-deltid-kandidat) at den har ECTS 120.

  Dette i sig selv gør at du ikke opfylder de betingelser vi også omtaler, nemlig maksimalt 6 timers undervisning/1/3 studenterårsværk. Dette svarer til 20 ECTS pr. år.

  Reglen om mulighed for 6 timers uddannelse om ugen, er også kun til at ajourføre og vedligeholde sine faglige kvalifikationer. Jeg ser din uddannelsen som en ny uddannelse du gennemfører. Det er måske derfor A-kassen giver dig afslag med henvisning til at “det er en uddannelse man kan tage med SU”. Altså A-kassen mener formentlig at der er tale om en helt ny uddannelse, og ikke kun ajourføring/vedligeholdelse af kvalifikationer.

  Men det at uddannelsen også evt. udbydes som heltidsundervisning med adgang til SU, er ikke til hinder for at man kan tage den som deltidsuddannelse med ret til dagpenge, HVIS betingelserne herfor er opfyldt. Det mener jeg bare ikke at de er i dit tilfælde.

  Ovennævnte fremgår også af Vejledning til bekendtgørelse om rådighed. Se under Kapitel 7 (“Uddannelse”) og især afsnittet “Åben Uddannelse”.

  Skriv venligst her i forummet, hvis du har yderligere kommentarer.

  Med venlig hilsen

  Anders Weber, A-kasser.dk

  #162
  Bruger2021
  Participant

  “Men det at uddannelsen også evt. udbydes som heltidsundervisning med adgang til SU, er ikke til hinder for at man kan tage den som deltidsuddannelse med ret til dagpenge, HVIS betingelserne herfor er opfyldt. Det mener jeg bare ikke at de er i dit tilfælde”.

  Det er som skrevet, præcis dét de begrunder afvisningen med.

  “Afgørelse: Vi er kommet frem til, at du ikke har ret til dagpenge under deltagelse i kandidatuddannelsen i pædagogik, deltid udbudt af SDU i perioden fra din ledigmelding den 1. april 2021 – 1. juni 2023, fordi det er en SUberettigende uddannelse, når denne udbydes som fuldtidsstudie.”

  Marco

  #163
  support
  Keymaster

  Hej,

  jeg tror at din A-kasse henviser til at det er en SU-berettiget uddannelse, fordi du netop ikke kan bruge reglen om 6 timer eller 1/3 årsværk. Som jeg læser er din uddannelse på mere end 20 ETCS om året.

  Derfor er den regel du skal bruge, retten til at tage uddannelse på under 20 timer om ugen på en ikke SU-berettiget uddannelse. Men da din uddannelse er SU-berettiget som fuldtidsstudie, kan du altså heller ikke bruge 20-timers reglen.

  Så både det vi skriver og det den A-kasse skriver er rigtigt.

  Hvis du ønsker at vi ser mere på det, skal du bede din A-kasse oplyse hvilken regel det er de henviser til. Altså er det reglen om 6 timer/1/3 årsværk (kan også være på SU-berettigede uddannelser) eller er det 20 timers reglen (kan ikke være på SU-berettigede uddannelser).

  Flere A-kasser skriver det samme/tilsvarende som os på deres hjemmesider, så jeg er ret sikker på at “forvirringen” opstår fordi du tror A-kassen afviser med hensyn til 6 timers reglen, men jeg tror altså at de afviser at du kan bruge 20 timers reglen (fordi din uddannelse er en SU-berettiget uddannelse, når den udbydes som fuldtidsstudie).

  Håber det giver lidt mere klarhed.

  Med venlig hilsen

  Anders Weber, A-kasser.dk

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 total)
 • Du skal være logget ind for at kunne svare på dette spørgsmål. Det er gratis at oprette brugerkonto.