Sprogkrav

Q&A om A-kasse Fora Dagpenge Sprogkrav

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #440
  Lea
  Deltager

  Hej,
  Jeg flyttede fra Norge til Danmark for at læse på den engelsksprogede uddannelse for bygningskonstruktører i 2019, og i juni bliver jeg færdig. Jeg har nu fundet ud af at jeg som nordmand ikke opfylder nogen af sprogkravene som trådte i kraft i maj. Jeg har heller ikke arbejdet lønnet i 600 timer de sidste 12 måneder, men jeg har haft over 700 timer i praktik med dansk som et krav for at få stillingen. I praktik måtte vi fra vores studieprogram ikke modtage løn, men jeg fik erkendtlighed.
  Som nordmand som har boet her i 4 år kan jeg forstå dansk og gøre mig forstået uden yderlige problemer. Kan det virkelig passe at jeg skal måtte vente helt til november, hvor det, sådan som jeg har forstået det, først er muligt at få taget en dansk sprogtest, og dermed sidde uden ret til dagpenge i nærmere et halvt år?

  #441
  support
  Keymaster

  Hej,

  jeg er ikke klar over hvornår man kan tage en dansk sprogtest. Men i følge loven kan man tage en Prøve i Dansk 2, jf. § 9, stk. 1, i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. ELLER en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau. Du kan måske undersøge om der er andre udbydere af danske sprogtest /kurser, og så spørge din A-kasse om de kan acceptere det.

  Du kan helt undgå at skulle opfylde sprogkravet, hvis du i stedet for at søge dagpenge som dimittend (efter dimittendreglen) søger dagpengeret efter “sammenlægningsreglen”. Når man bruger sammenlægningsreglen opnår du din dagpengeret ved at kombinere gennemført uddannelse med arbejde.

  Du vil dermed få dagpenge på “normal vis” og sprogkravet gælder derfor ikke. Du vil samtidig kunne få en højere dagpengesats og endvidere dagpenge i 2 år, i stedet for i kun 1 år som dimittend.

  For at kunne bruge sammenlægningsreglen kræver det at du har arbejde efter at du afslutter din uddannelse, og endvidere at du har været medlem af A-kasse som studerende under din uddannelse i mindst 1 år når du afslutter din uddannelse.

  Det er nok at du arbejder i en måned efter din uddannelse. For at det giver mening skal du dog tjene så meget at din A-kasse kan beregne en dagpengesats der er højere end det du ville kunne få som dimittend.

  Kan du tjene f.eks. kr. 24.000 på en måned vil du kunne få beregnet den højeste dagpengesats på kr. 19.728 pr. mdr.

  Læs mere om sammenlægningsreglen her:
  https://www.a-kasser.dk/muligheder-for-dimittender-efter-1-maj-2023/

  Vend gerne tilbage her, hvis du har kommentarer.

  Med venlig hilsen
  Anders Weber, A-kasser.dk

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.