Skip to content

Antallet af langtidsledige falder

Af Anders Weber

Nøgleord Beskæftigelsen, Jobudsigter

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at antallet af langtidsledige falder efter stor stigning under corona-krisen.

Langtidsledigheden steg kraftigt under corona-krisen, frem til april 2021. Siden april og frem til og med august, er antallet af langtidsledige dog faldet med næsten 8.000 fuldtidspersoner.

Udviklingen skyldes, at der lige nu er benhård kamp om de ledige hænder, og det har de langtidsledige stor gavn af. Udviklingen viser også, at langtidsledige tager arbejde, når der er ledige job at få.

Hovedkonklusioner

  • Langtidsledigheden er fra april 2021 til august 2021 faldet med næsten 8.000 fuldtidspersoner. Det viser de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
  • Langtidsledigheden vil formentlig fortsætte med at falde, fordi der lige nu er benhård kamp om de ledige hænder på arbejdsmarkedet, og det har de langtidsledige glæde af.
  • Faldet i langtidsledigheden ses især blandt dagpengemodtagerne. Andelen af langtidsledige dagpengemodtagere, som kommer i arbejde, er således den højeste i 13 år. Det viser AE’s beregninger på de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriets DREAM-register.

Antallet af langtidsledige falder

Langtidsledigheden begyndte kort efter coronakrisens udbrud at stige kraftigt. I april 2021 var langtidsledigheden således nået op på knap 40.000 fuldtidspersoner – en stigning på næsten 17.600 fuldtidspersoner siden marts 2020. Dermed nåede langtidsledigheden op på det højeste niveau i syv år. Siden april og frem til og med august, er antallet af langtidsledige dog faldet med næsten 8.000 fuldtidspersoner. Samtidig er faldet sket blandt de langtidsledige dagpengemodtagere, som er faldet med 8.500 fuldtidspersoner fra april til august. Det fremgår af Figur 1.

Det skal bemærkes, at tallene for juli og august er behæftet med en vis usikkerhed – blandt andet som følge af den nye ferielovgivning – men det ændrer ikke ved tendensen i tallene. Det betyder, at langtidsledigheden ikke har bidt sig fast, som man kunne have frygtet.

Figur 1

  

Andelen af langtidsledige toppede i maj

Andelen af ledige, som er langtidsledige, er dog fortsat høj, men andelen er trods alt lavere end i maj, hvor en tredjedel af de registrerede bruttoledige var langtidsledige. Det fremgår af Figur 2.

Langtidsledigheden vil formentlig fortsætte med at falde, fordi der lige nu er benhård kamp om de ledige hænder på arbejdsmarkedet, og det har de langtidsledige glæde af.

Figur 2

  

Andelen af langtidsledige dagpengemodtagere, der kommer i arbejde, er historisk høj

Faktisk er andelen af langtidsledige dagpengemodtagere, som kommer i arbejde, den højeste i 13 år. Det fremgår af Figur 3, som viser andelen af langtidsledige dagpengemodtagere, som kommer i arbejde måned for måned.

Figur 3