Regler

Dagpenge
A-kasse

Selvom løn under overenskomst, skal A-kasse konkret vurdere vilkår

Af Anders Weber

Nøgleord Indkomstkrav, Dagpengeret

Emneord for denne afgørelse: Dagpengeret - indkomstkrav - lønarbejde - løn - ansættelsesvilkår

Dato: 28-01-2022

Resumé

CKA skulle behandle sagen igen, fordi CKA ikke havde vurderet, om medlemmets arbejde var udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

CKA vurderede, at medlemmets timeløn ikke var på niveau med timelønnen i overenskomsten. CKA henviste også til, at medlemmets opsigelsesvarsel og pension afveg fra overenskomsten.

CKA skulle indhente yderligere oplysninger om medlemmets arbejdsvilkår og tage stilling til, om medlemmets arbejde i øvrigt var udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.

Resultatet er: CKA skal behandle din sag igen.

Det betyder, at vi hjemviser sagen til ny behandling, og at CKA skal afgøre sagen på ny. Du skal være opmærksom på, at en ny behandling godt kan føre til det samme resultat i din sag.

CKA skal foretage en vurdering af, om dit arbejde i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Begrundelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at CKA ikke har undersøgt og vurderet, om dit arbejde er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår

Vi kan derfor ikke vurdere, om hele din indkomst kan medregnes ved vurderingen af, om du har ret til dagpenge enten som fuldtidsforsikret eller som deltidsforsikret medlem.

CKA skal derfor indhente yderligere oplysninger om, hvorvidt dit arbejde er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår, selvom din timeløn ifølge CKA ikke har været i overensstemmelse med den valgte overenskomst.

Hvad er afgørende for resultatet

CKA har vurderet, at din timeløn ikke har været på niveau med den timeløn, som der er lagt til grund i den overenskomst, som CKA har henvist til. CKA har ved vurderingen lagt vægt på, at din løn i ansættelseskontrakten er aftalt til 95 kr. i timen.

CKA har også henvist til, at dit opsigelsesvarsel og din ret til pension afviger fra overenskomsten.

Efter reglerne kan indkomst medregnes til opfyldelse af indkomstkravet, hvis indkomsten er udbetalt i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

CKA har ikke foretaget en vurdering af, om dit arbejde i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Hvad skal CKA gøre

CKA skal indhente yderligere oplysninger om hvilke vilkår, dit arbejde hos [virksomhed] er udført på. CKA skal på den baggrund tage stilling til, om dit arbejde i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Vi henviser til vejledningen til § 3, stk. 3, i bekendtgørelse om indkomst og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, hvor det er beskrevet hvilke kriterier, der skal inddrages i vurderingen af, om arbejde er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

CKA skal på den baggrund afgøre din sag igen. Du kan klage over den nye afgørelse efter de almindelige regler. Det betyder, at du kan klage til CKA inden 4 uger efter, du har modtaget den nye afgørelse.

Om reglerne

Efter reglerne skal et medlem af en a-kasse opfylde et indkomstkrav for at have ret til dagpenge. Et fuldtidsforsikret medlem opfylder indkomstkravet, når arbejdsgiveren har indberettet en indkomst på 243.996 kr. (2021) inden for de seneste tre år. Et deltidsforsikret medlem skal have haft indkomst på mindst 162.660 kr. (2021).

Ved opgørelsen af indkomstkravet kan der højst medregnes 20.333 kr. (2021) pr. måned for et fuldtidsforsikret medlem. Der kan dog højst medregnes 13.555 kr. (2021) pr. måned for et deltidsforsikret medlem.

Indkomst- og beskæftigelseskravet kan opfyldes på baggrund af følgende:

  1. A-indkomst og løntimer indberettet til indkomstregisteret.
  2. B-indkomst, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, og som ikke indgår i en virksomheds overskud eller underskud.
  3. En virksomheds skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster, herunder A-indkomst udbetalt til ejeren af et selskab, hvor ejeren har afgørende indflydelse, som fremgår af årsopgørelsen, samt den selvstændiges ejerandel af overskud i et selskab, hvor personen har afgørende indflydelse.
  4. Perioder, hvor et medlem har gennemført en uddannelse.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Oplysninger i sagen

Vi har afgjort sagen ud fra:

  • Oplysninger, vi har fået fra CKA.
  • CKA’s afgørelse af 7. juli 2021.
  • Klagen af 6. august 2021 til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
  • CKA’s genvurdering.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har ikke modtaget yderligere oplysninger efter genvurderingen.

Retskilder

Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 53, stk. 2, nr. 1, stk. 3, stk. 6 og stk. 15.

Bekendtgørelse nr. 1698 af 19. august 2021 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, § 3, stk. 1 og 3 og § 4, stk. 1.

Vejledning nr. 10228 af 16. december 2019 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, "Til § 3".