A-kasse
udland

EU
Dagpenge

Du er her: A-kasser (.dk)->A-kasse og udland->Arbejde indenfor EØS->Arbejdsløshedsforsikring andre eu/eøs-lande

Oversigt over arbejdsløshedsforsikring i udvalgte EU/EØS-lande

For hvert land er der en kort beskrivelse af hvilken type arbejdsløshedsforsikring landet har, samt af de krav man skal opfylde for at kunne få arbejdsløshedsunderstøttelse i det enkelte land.

Kun I Finland og Sverige er der frivillig arbejdsløshedsforsikring som vi kender det i Danmark. Dog har begge lande også en obligatorisk ordning (med lavere ydelse) for dem der ikke er medlem af arbejdsløshedskasse.

I alle andre lande bliver man automatisk medlem af landets arbejdsløshedsforsikring når man påbegynder at arbejde i landet, og man bliver automatisk udmeldt når man stopper med at arbejde.

Der kan være arbejde der ikke er omfattet i nogle lande, f.eks. freelance-arbejde (hvis det opfattes som selvstændig virksomhed, og landets arbejdsløshedsforsikring ikke omfatter selvstændige), job i det offentlige (f.eks. Frankrig), og derudover er der i nogle lande krav til en vis minimumsløn for at jobbet er omfattet af den obligatoriske ordning (f.eks. Østrig og Irland).

Vi anbefaler at du er sikker på at du betaler til/er tilmeldt arbejdsløshedsforsikring i dit nye EU/EØS-land før du melder dig ud af din danske A-kasse.

Kan du dokumentere overfor din A-kasse at du ikke kan blive arbejdsløshedsforsikret i dit nye EU/EØS-land kan du bevare medlemskab af din danske A-kasse.

Hvis du bliver arbejdsløs

Når myndigheden i et andet EU/EØS-land skal se på om du opfylder kravene til at kunne få arbejdsløshedsunderstøttelse, skal de om nødvendigt medregne forsikrings- og arbejdsperioder fra din danske A-kasse. Det følger af forordning (EF) nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger.

Vi anbefaler at man allerede før udrejse af Danmark får udstedt et PD U1 dokument af sin A-kasse. Dette dokument bekræfter dine forsikrings- og arbejdsperioder.
PD U1 dokumentet skal forevises den kompetente myndighed i dit nye EU/EØS-land, hvorefter dine perioder "tilskrives" din anciennitet i landets arbejdsløshedsforsikring. Du kan søge om PD U1 på borger.dk.

Alternativt kan du kontakte den ansvarlige myndighed i dit nye EU/EØS-land og bede dem fremsende anmodning til den danske A-kasse om elektronisk udveksling af oplysninger - dette sker via et system der kaldes EESSI. Her vil myndigheden skulle bede den danske A-kasse om SED U002 (forsikringsperioder) og SED U004 (arbejdsperioder/indkomst).

Skal man overføre forsikrings- og arbejdsperioder fra en dansk A-kasse til arbejdsløshedsforsikring i et andet EU/EØS-land gælder at man skal have påbegyndt arbejde i det pågældende nye land før man kan overføre perioder via PD U1 /SED U002. Èn dags arbejde er nok, dog ikke i Belgien og Finland som har en særregel (ligesom Danmark i øvrigt har) om at man skal have arbejdet hhv. 3 mdr og 4 uger før man kan bruge sin PD U1 /SED U002.

Skal du arbejde i et andet nordisk land og har tidligere (inden for de sidste 5 år) arbejdet i landet/været omfattet af arbejdsløshedsforsikring der, kan du blive medlem igen uden først at skulle arbejde, jfr. Nordisk konvention om social sikring.

Undgå huller i dit medlemskab

Skulle du blive arbejdsløs i dit nye EU/EØS-land og vil vende tilbage til Danmark er det vigtigt at du ikke har "huller" i din samlede periode med forsikring, dels inden afrejse fra Danmark (i form af medlemskab af A-kasse) dels i dit nye EU/EØS-land (i form af obligatorisk eller frivillig ordning), fordi man i Danmark skal have været uafbrudt medlem af A-kasse i de seneste 12 måneder inden ledighed (heri indgår evt. overførsel af forsikringsperiode fra det andet EU/EØS-land).

Af den grund anbefaler vi at man først melder sig ud af sin danske A-kasse, når man kan se at bidrag til arbejdsløshedsforsikring trækkes på lønsedlen i det nye EU/EØS-land.

Andre guider

Skal du arbejde i et nordisk land har vi mere udførlige beskrivelser i vores nordiske guide om arbejdsløshedsforsikring. Skal du arbejde i Storbritanien skal du være opmærksom på at EU og UK har indgået en aftale som betyder at nogle af principperne om koordinering af arbejdsløshedsforsikring indenfor EU stadig gælder. Se vores guide om A-kasse og Brexit.

Belgien

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (bidrag trækkes via løn sammen med generel bidrag til social sikring. Både arbejdsgiver og ansat betaler del).
Selvstændige ikke omfattet.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have arbejdet et minimum antal dage (ml. 312 og 624 dage) i en bestemt periode (fra 21 til 42 måneder) afhængig af alder.
https://settlinginbelgium.be/en/social-security/unemployment-benefits.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): Man skal have arbejdet som ansat mindst 3 måneder i Belgien efter de perioder der fremgår af PD u1, før man har ret til at få medregnet iht. PD U1.
Arbejdsløshedsydelse beregnes på baggrund af indtægt man har haft mens man har arbejdet i Belgien.
https://settlinginbelgium.be/en/social-security/unemployment-benefits.

Belgiske ord:

  • Arbejdsløshedsforsikring = assurance-chômage/werkloosheidsverzekering.
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = allocations de chômage/werkloosheidsuitkeringen.

Finland

Der er dels en frivillig indkomstrelateret arbejdsløshedsforsikring som kræver medlemskab af A-kasse ("Työttömyyskassa"). Medlemskab er frivillig. Den frivillige arbejdsløshedsforsikring finansieres af Staten, Den finske arbejdsløshedsfond (Työllisyysrahasto) og medlemsbidrag.
For dem der ikke er medlem af arbejdsløshedsforsikring er der en basis arbejdsløshedsydelse.
Selvstændige er omfattet af basis ordning, og kan ligeledes blive dækket af den frivillig arbejdsløshedsforsikring.

Krav for at være berettiget til ydelse er det samme for de to ordninger: skal opfylde arbejdskrav - 26 uger(ca. 6 måneder) gennem 28 måneder forud for arbejdsløshed i mindst 18 timer om ugen.
https://www.kela.fi/right-to-unemployment-benefits.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): skal have arbejdet i Finland i 4 uger først, medmindre man indenfor de sidste 5 år har været omfattet af finsk arbejdsløshedsforsikring, jfr. 5-års reglen i Nordisk konvention.
Kilde: https://www.kela.fi/benefits-for-unemployed-and-jobseekers-in-finland.

Bemærk at der sker ændringer i 2024 (https://www.kela.fi/changes).
Fra september 2024: arbejdskrav på 12 måneder og krav til indkomst i stedet for krav til timetal pr. uge.

Finske ord:

  • A-kasse = Työttömyyskassoissa
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse (basis) = peruspäivärahaer.
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse (indkomstrelateret) = ansiopäiväraha.

Frankrig

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (bidrag betales af arbejdsgiveren). Offentligt ansatte er ikke omfattet af ordningen.
Selvstændige er ikke omfattet af ordningen, men kan i stedet søge "allocation des travailleurs indépendants, ATI".

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have arbejdet i mindst 6 måneder (eller 130 dage eller 910 timer) i løbet af de forudgående 24 måneder.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan kun medregnes hvis man har arbejdet i Frankrig efter den udenlandske aktivitet.
Arbejdsløshedsydelse beregnes på baggrund af indtægt man har haft mens man har arbejdet i Frankrig.

Bemærk at der skete ændringer pr. 1. februar 2023.

Franske ord:

  • Arbejdsløshedsforsikring = assurance chômage.
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Allocation d’aide au retour à l’emploi, ARE.

Se vores særlige guide

Se vores mere udførlige guide om arbejdsløshedsforsikring i Frankrig.

Holland

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (trækkes automatisk i løn). Selvstændige er ikke omfattet.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have arbejdet i mindst 26 uger i de sidste 36 uger.
Periode med arbejdsløshedsydelse afhænger af hvor mange år man har arbejdet før man blev arbejdsløs, dog maksimum 24 måneder. Størrelse af ydelse afhænger af løn i året inden arbejdsløshed.
https://www.uwv.nl/en/individuals/unemployment-benefit

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan medregnes
https://www.uwv.nl/en/individuals/forms/pdu1-form

Hollandske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = WW-uitkering.

Irland

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (bidrag trækkes via løn sammen med generel bidrag til social sikring. Både arbejdsgiver og ansat betaler del). Personer der tjener mindre end € 38 pr. uge er ikke omfattet af ordningen.
Selvstændige er omfattet af ordningen.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have betalt til forsikring i mindst 104 uger siden man startede i sit første job, OG 39 uger betalt eller krediteret i det relevante skatteår (mindst 13 uger skal være betalte uger) eller 26 uger betalt i det relevante skatteår og 26 uger betalt i året umddelbart inden.
https://www.citizensinformation.ie/en/social-welfare/social-welfare-payments/unemployed-people/jobseekers-benefit/

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan medregnes, hvis sidste forsikringsbidrag er betalt i Irland. Dvs. man skal have arbejdet i Irland.
www.citizensinformation.ie.

Irske ord:

  • Arbejdsløshedsforsikring = Pay Related Social Insurance (PRSI).
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Jobseeker’s Benefit.

Island

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (bidrag betales af arbejdsgivere og selvstændige).
Selvstændige er omfattet af ordningen.

Man skal have arbejdet fuldtid i de sidste 12 måneder for at få højeste arbejdsløshedsydelse, og i 3 måneder indenfor de sidste 12 måneder for at få den mindste ydelse.

I de første 2 ugers ledighed får man en ikke-indkomstafhængig arbejdsløshedsydelse. Dog er størrelsen af ydelsen afhængig af den arbejdstid man har haft. Basisydelsen udgør maksimalt ISK 331.298 pr. måned (=ca. kr. 16.750)
Dernæst får man en indkomstafhængig ydelse i op til 3 mdr. baseret på hidtidig indkomst og arbejdstid.
Ydelsen kan være op til 70% af hidtidig indkomst, dog maksimalt ISK 522.282 pr. måned (=ca. kr. 26.400).
Efter de 3 måneder med indkomstafhængig ydelse, går man igen tilbage til at få basisydelsen.
https://vinnumalastofnun.is/en

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): Man skal have arbejdet i Island først, medmindre man indenfor de sidste 5 år har været omfattet af islandsk arbejdsløshedsforsikring, jfr. 5-års reglen i Nordisk konvention.
www.vinnumalastofnun.is.

Islandske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = atvinnuleysisbætur.
  • Arbejdsløshedsforsikring = atvinnuleysisryggingar.

Italien

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring. Når du starter med at arbejde i Italien skal arbejdgiveren registrere dig hos INSP. Arbejdsgiver og ansat betaler begge bidrag. Trækkes automatisk i løn.
Omfatter "nye" selvstændige (f.eks. freelancere) der er forsikret under "Gestione separata".

Der er to hovedtyper af arbejdsløshedsunderstøttelse i Italien. NASpI (Ny social forsikring for ansatte) der dækker ved ufrivillig afskedigelse fra almindelig løbende ansættelse og ved udløb af en tidsbegrænset kontrakt. DIS-COLL dækker arbejdere med atypiske ansættelseskontrakter.
Særlig ydelse til landbrugsansatte.

Krav for at være berettiget til NASpI: Skal have arbejdet og betalt i mindst 13 uger til forsikringen i de sidste 4 år forud for arbejdsløshed, og skal have arbejdet mindst 30 dage i de sidste 12 måneder forud for opsigelsesdato.
Krav for at være berettiget til DIS-COLL: Man skal have betalt til ordningen i mindst 1 måned i året forud for arbejdsløshed.

Får NASpI arbejdsløshedsydelse i en periode svarende til halvdelen af de uger man har indbetalt til forsikringen inden for de sidste 4 år, dog maksimum 24 måneder.
Får DIS-COLL arbejdsløshedsydelse i en periode svarende til halvdelen af det antal måneder man har betalt bidrag fra 1. januar i det år man bliver arbejdsløs, dog maksimum 6 måneder.
mere om ydelse (www.inps.it)
mere om krav (www.inps.it)

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): skal have arbejdet 1 dag i Italien.

Norge

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring via medlemskab i folketrygden (bidrag trækkes via løn sammen med generel bidrag til social sikring).
Selvstændige er kun omfattet af ordningen, hvis deres virksomhed er i selskabsform og de har fået udbetalt løn af selskabet.
Hvis man er statsborger i et EU- eller EØS-land og kommer for at arbejde i Norge, bliver man automatisk medlem av folketrygden fra første arbejdsdag.
Om medlemskab i Folketrygden (www.nav.no).
Guide til EU-borgere der skal arbejde i Norge (www.nav.no).

Krav til mindsteindtægt for at berettiget til ydelse: i de sidste 12 afsluttede kalendermåneder før der søges om arbejdsløshedsydelse skal man have fået udbetalt en brutto arbejdsindkomst som mindst svarer til 1,5 gange grundbeløbet på ansøgningstidpunktet, ELLER i løbet av de sidste 36 afsluttede kalendermåneder før der søges om arbejdsløshedsydelse skal man have fået udbetalt en brutto arbejdsindkomst som mindst svarer til 3 gange grundbeløbet på ansøgningstidpunktet.
https://www.nav.no/dagpenger.

Størrelsen af ydelsen fastsættes udfra personens indtægt de sidste 12 måneder, eller et gennemsnit af de sidste 36 måneder. Der vælges hvad der er bedst for personen.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan medregnes. De perioder, hvor du kan dokumentere, at du har arbejdet i andre EØS-lande skal medregnes for at opfylde kravet om minimumsindkomst, og perioderne skal desuden indgå i grundlaget for dagpenge.
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1123&langId=en&intPageId=4715

Norske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = dagpenger.

Polen

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (betales af arbejdsgiver).
Selvstændige er omfattet, dog ikke landmænd, hvis deres landbrug er over 2 hektar.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have arbejdet i 365 dage i de sidste 18 måneder og have fået mindst minimumslønnen.
https://www.gov.pl/web/your-europe/unemployment-benefit(engelsk)
information på polsk

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): Kan medregnes, når bare den sidste beskæftigelse er i Polen.

Polske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Zasiłek dla bezrobotnych.

Rumænien

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring for alle ansatte (betales via løn).
Selvstændige har mulighed for frivilligt at betale bidrag og dermed blive omfattet af ordningen.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have betalt til arbejdsløshedsforsikring i mindst 12 af de sidste 24 måneder forud for arbejdsløshed.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): Perioder med betaling til arbejdsløshedsforsikring i andre EU/EØS-lande kan medregnes.

Rumænske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = indemnizatie de somaj.

Schweiz

Arbejdsløshedsforsikring er obligatorisk. (bidrag betales med 50% fra arbejdsgiveren og 50% fra ansatte). Trækkes automatisk i lønnen.
Selvstændige er ikke omfattet.
Man skal vælge en "Arbeitslosenkasse" i den region/kanton man tilhører.

Krav for at være berettiget til ydelse: Skal have været i betalt arbejde for hvilket der er betalt bidrag til arbejdsløshedsforsikring, i mindst 12 måneder i løbet af de sidste 2 år forud for arbejdsløshed.
Mere om krav og ydelse (www.arbeit.swiss).

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan medregnes, hvis seneste arbejde er i Schweiz.
FAQ om arbejdsløshedsforsikring (www.arbeit.swiss).

Bemærk pr. 1. januar 2024 sker der ændringer (kun) for kvinder, jfr. www.arbeit.swiss.

Schweiziske ord:

  • A-kasse = Arbeitslosenkasse.
  • Arbejdsløshedsforsikring = Assurance-chômage.
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Arbeitslosenentschädigung.

Slovakiet

Arbejdsløshedsforsikring er obligatorisk for alle ansatte.
Selvstændige har mulighed for frivilligt at betale bidrag og dermed blive omfattet af ordningen.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have haft arbejdsløshedsforsikring i mindst 2 år (730 dage) indenfor de sidste 4 år.
Læs mere om krav og ydelse (www.socpoist.sk).

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): Perioder med betaling til arbejdsløshedsforsikring i andre EU/EØS-lande kan medregnes.
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1127&langId=en&intPageId=4771.

Slovakiske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Dávka v nezamestnanosti.

Spanien

Arbejdsløshedsforsikring er obligatorisk (Største del af bidrag betales af arbejdsgiver, mindre del af ansatte via lønnen).
Selvstændige er omfattet af anden obligatorisk ordning, dog ikke selvstændige landmænd, som har en frivillig ordning.

Krav for at være berettiget til ydelse: Skal have arbejdet og betalt bidrag til arbejdsløshedsforsikring i mindst 360 dage i de sidste 6 år inden arbejdsløshed.
Læs mere om krav og ydelse (www.sepe.es).
Introduktion til arbejdsløsforsikring (pdf).

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan medregnes.
Guide for EU-borgere der skal arbejde i Spanien (www.sepe.es).

Spanske ord:

  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = prestación por desempleo.

Sverige

Der er dels en indkomstrelateret frivillig arbejdsløshedsforsikring som kræver medlemskab af "A-kassa" (https://www.sverigesakassor.se/).
For dem der ikke er medlem af A-kasse er der en grundforsikring i ALFA-kassen. Man er medlem af grundforsikring når man arbejder og betaler skat i Sverige. Bidrag til grundforsikring betales af arbejdsgiver.

Selvstændige er omfattet af grundforsikring, og kan ligeledes blive medlem af en svensk A-kasse og dermed blive omfattet af indkomstrelateret arbejdsløshedsforsikring.

Man får en højere arbejdsløshedsydelse hvis man er medlem af den frivillige arbejdsløshedsforsikring.

Krav for at være berettiget til ydelse: For at være dækket af grundforsikring skal man opfylde et arbejdskrav. For at være dækket af den frivillige arbejdsløshedsforsikring skal man udover at opfylde arbejdskrav have været medlem af en A-kasse i de sidste 12 måneder forud for arbejdsløshed.
Arbejdskravet er det samme for de to dækninger, og siger at man ENTEN skal have arbejdet mindst 60 timer pr. måned i mindst 6 af de seneste 12 måneder forud for arbejdsløshed, ELLER have arbejdet mindst 420 timer i en sammenhængende periode på 6 måneder og mindst 40 timer hver måned.

Både basisydelse og indkomstrelateret ydelse betales af den A-kasse man er medlem af. Hvis man ikke er medlem af nogen A-kasse betales basisydelsen af Alfa-kassan.

Bemærk, at a-kasse systemet i Sverige formentlig vil blive ændret fra 2024 eller senere, således at retten til arbejdsløshedsydelse ændres fra et arbejdskrav (antal arbejdstimer) til et indkomstkrav, som vi kender det fra Danmark. Se mere i pressemeddelelse.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): Man skal have arbejdet i Sverige først, medmindre man indenfor de sidste 5 år har været omfattet af svensk arbejdsløshedsforsikring, jfr. 5-års reglen i Nordisk konvention eller er grænsearbejder.

Svenske ord:

  • A-kasse = A-kassa.
  • indkomstrelateret arbejdsløshedsforsikring = inkomstbortfallsförsäkring.
  • Basis arbejdsløshedsforsikring = grundförsäkring.

Se vores særlige guide

Se vores mere udførlige guide om arbejdsløshedsforsikring i Sverige.

Tjekkiet

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (bidrag trækkes via løn).
Selvstændige er omfattet af ordningen.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have haft arbejde/været selvstændig og dermed betalt til social sikring i 12 (ikke nødvendigvis sammenhængende) kalender måneder i løbet af de sidste 2 år.
https://www.brnoexpatcentre.eu/im-an-expat/employment-office/unemployment-benefit/.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): forsikringsperioder fra andet EU/EØS-land kan medregnes.

Tyskland

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring for alle ansatte (bidrag betales med 50% fra arbejdsgiveren og 50% fra ansatte).
Selvstændige har mulighed for frivilligt at betale bidrag og dermed blive omfattet af ordningen, hvis de har mindst 15 arbejdstimer pr. uge, og har været dækket af den obligatoriske ordning i mindst 12 ud af de seneste 30 måneder forud for start af virksomhed.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have været omfattet af obligatorisk (eller frivillig) arbejdsløshedsforsikring i mindst 12 måneder ud af de seneste 30 måneder før ledighed.
Perioder med opdragelse af barn (op til 3 år) medtælles.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): kan kun medregnes hvis man har arbejdet i et forsikringspligtigt job i Tyskland efter den udenlandske aktivitet.
Arbejdsløshedsydelse beregnes på baggrund af indtægt man har haft mens man har arbejdet i Tyskland.

Tyske ord:

  • Arbejdsløshedsforsikring = Arbeitslosenversicherung.
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Arbeitslosengeld.

Se vores særlige guide

Se vores mere udførlige guide om arbejdsløshedsforsikring i Tyskland.

Østrig

Obligatorisk arbejdsløshedsforsikring (bidrag trækkes via løn). Man er ikke omfattet af obligatorisk ordning, hvis indkomst er under et minimumniveau (Geringfügigkeitsgrenze) som er € 500,91 pr. måned (2023).
Selvstændige har mulighed for frivilligt at betale bidrag og dermed blive omfattet af ordningen. Selvstændige inden for land- og skovbrug har dog ikke denne mulighed.

Krav for at være berettiget til ydelse: Man skal have haft arbejdsløshedsforsikringspligtig arbejde i mindst 52 uger i løbet af de sidste 24 måneder. For personer under 25 år dog 26 uger i løbet af de sidste 12 måneder.
Information på tysk.
Information på engelsk.

Overføre perioder fra dansk A-kasse (PD U1): forsikringsperioder fra andet EU/EØS-land kan medregnes, men arbejdsløshedsydelse beregnes kun på baggrund af indtægt man har haft mens man har været forsikret i Østrig.
Kilde: www.ams.at.

Østrigske ord:

  • Arbejdsløshedsforsikring = Arbeitslosenversicherung.
  • Arbejdsløshedsunderstøttelse/-ydelse = Arbeitslosengeld.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Ny familiefagforening fra ASE

Nyhed fra ASE: Fagforening for hele familien for 99 kr./md.
læs mere

Du kan nu holder møder med din A-kasse som telefon- eller videomøder

Nu kan du holde møder med A-kassen som video- eller telefon-møder..
læs mere