Regler

Dagpenge
A-kasse

Interessentskab ændrede karakter til formueforvaltning

Af Anders Weber

Nøgleord Formueforvaltning, Selvstændig virksomhed, Dagpenge, Aktivitet

Emneord for denne afgørelse: Formueforvaltning - begrænset arbejde - dagpenge - Interessentskab

Dato: 12-02-2020

Resumé

Medlemmets tidligere beskæftigelse med et interessentskab ændrede karakter til formueforvaltning, fordi der ikke havde været driftsmæssig aktivitet i interessentskabet i flere år.

Der var ikke længere varelager, lokaler og hjemmeside mv. Medlemmet brugte kun cirka 2 timer om året på at indsende et årsregnskab.

Afgørelse

Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har behandlet din klage over en afgørelse, som [a-kassen] traf den 15. oktober 2019.

Vi er kommet frem til:

  • Din aktivitet med [I/S-virksomhed] er formueforvaltning.
  • A-kassen skal som 1. instans tage stilling til din ret til dagpenge.

Styrelsen er opmærksom på, at du har drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse med [ApS-virksomhed], [CVR-nr.]. A-kassen vurderede, at du har dokumenteret ophør med dette selskab. Vi har lagt denne vurdering uprøvet til grund, da du ikke har klaget over dette.

Vi tager kun stilling til, hvorvidt du driver selvstændig virksomhed med [I/S-virksomhed], [CVR-nr.]

Begrundelsen for afgørelsen

Din erhvervsmæssige aktivitet med [I/S-virksomhed] har skiftet karakter til formueforvaltning.

Efter reglerne kan et medlem anses for at have formueforvaltning, selv om medlemmet har personligt arbejde med en erhvervsmæssig aktivitet, hvis arbejdet er af et meget begrænset omfang.

Det kan du se i § 3, stk. 1, nr. 5, og stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1182 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet (bekendtgørelsen).

Grundlaget for afgørelsen:

  • Du har sammen med en anden interessent registreret jeres interessentskab [I/S-virksomhed] den 15. september 2003.
  • Du var indtil 2015 personligt beskæftiget med interessentskabet ca. 15 timer om ugen med kontakt til kunder, varebestilling, regnskab, hjemmeside og lignende. Vi henviser til dine oplysninger fra AR259 af 29. august 2019 samt dine oplysninger fra klagen.
  • Du er indmeldt i a-kassen den 29. februar 2012.
  • Du har anmodet om dagpenge den 27. august 2019.

Vi har konkret vurderet, at karakteren og omfanget af din aktivitet med [virksomhed] har ændret sig, så den kan defineres som formueforvaltning.

Vi har lagt vægt på:

  • Du har oplyst, at der ikke længere er varelager, lokaler og hjemmeside osv. i [I/S-virksomhed].
  • Du har siden 2015 brugt ca. 2. timer om året på at indsende et årsregnskab. Vi henviser til dine oplysninger til a-kassen af 11. november 2019.
  • Der har derfor ikke været driftsmæssig aktivitet i [I/S-virksomhed] siden 2015.

I vurderingen indgår, at der ifølge momsoplysninger fra SKAT ikke var angivelser i 2019 og 2018. Der er i 2017 registreret købsmoms på – 2.538 kr., og i 2016 er der registreret købsmoms på - 9.307 kr.

Det indgår også i vurderingen, at den eneste årsag til, at firmaet stadig eksisterer, er et uafklaret mellemværende mellem dig og den anden interessent, som skal løses før firmaet formelt kan nedlægges.

Efter praksis er udgangspunktet, at et medlem ikke har personligt arbejde forbundet med den erhvervsmæssig aktivitet, hvis aktiviteten skal kunne defineres som formueforvaltning.

Der kan være tale om formueforvaltning, hvis medlemmet i meget begrænset omfang har personligt arbejde forbundet med en erhvervsmæssig aktivitet. Ved »meget begrænset omfang« forstås højest 5 timer pr. måned.

Fx vil der typisk ikke være tale om ”meget begrænset omfang”, hvis et medlem direkte deltager i driften af en virksomhed, da alle medlemmets arbejdsopgaver, herunder også administrative funktioner, skal medregnes ved vurderingen.

Det kan du se i vejledning nr. 9808 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet. Se under afsnittet ”Til § 2”, og ”Til § 3, stk. 2”.

A-kassen skal som 1. instans tage stilling til din ret til dagpenge.